Hlavní obsah

Jednání lékařů s pojišťovnami zkrachovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dohodovací řízení lékařů a pojišťoven o cenách na příští rok skončilo v pátek neúspěchem. Praktičtí lékaři se s pojišťovnami sice už dříve na výši úhrad dohodli, návrh ale v pátek při hlasování zablokovali ambulatní specialisté. Novinkám to potvrdil místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek. Výši úhrad teď musí stanovit ministerstvo zdravotnictví.

Článek

"Předpokládám, že když jsme tak bojovali a došli k dohodě, tak to ministerstvo bude respektovat," doufá Jelínek.

Praktici a pojišťovny se ve středu dohodli na výši úhrad 42 korun za pacienta a jedné koruně za bod. Ambulantní doktoři ale byli proti. Vadí jim, že oni by touto sumou měli zvýšení úhrad pouze o dvě až osm procent, kdežto praktickým lékařům by úhrady vzrostly o 15 procent. Spolu s nemocnicemi a zubaři se ambulantní specialisté bojí, že peníze pro praktiky půjdou na jejich úkor.

"Nejde v žádném případě o útok na praktické lékaře a nejde o projev závisti," řekl předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko. Souhlasí s tím, že praktici mají dostat nejvíce, nikoli však prý osmkrát tolik co jiní.

Celodenní protest

Nynější výše úhrad za pacienta je 36 korun, praktici chtěli 55 korun. Spolu s pediatry se pokusili přitlačit pojišťovny k tomu, aby jim peníze výrazně zvýšily. Ve středu zavřelo ordinace v celé zemi zhruba 85 procent praktiků.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) poté oznámila, že vyjde požadavkům praktiků vstříc a navýší jim platby více, než původně zamýšlela. "Dotlačili jsme pojišťovnu ke komropmisu," chválil si Jelínek. Z krachu pátečního hlasování byl zklamaný. Věřil, že ambulatní doktoři a jiní kolegové dohodu podpoří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám