Hlavní obsah

Dodávky ochranných pomůcek má ministerstvo vnitra do začátku května

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo vnitra má objednané dodávky ochranných pomůcek pro boj s koronavirem do prvního týdne v květnu. Po tiskové konferenci Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Resort zásobuje páteřní nemocnice, záchranku či zprostředkovaně domovy seniorů. Otázku řešil krizový štáb v souvislosti s plánovaným přechodem na „víc standardní” režim dodávek.

TK po jednání Ústředního krizového štábu Video: ČTK

 
Článek

Ministerstvo vnitra zařizuje dodávky v nouzovém stavu, ten by však měl v dohledné době skončit. Nyní platí do 30. dubna, vláda by ho chtěla prodloužit do 25. května.

Pracovní skupiny Ústředního krizového štábu mají předložit rámec zajišťování pomůcek po prvním květnovém týdnu. „Ideálně by to mělo být za standardního režimu přes Správu státních hmotných rezerv,” sdělil po tiskové konferenci Ústředního krizového štábu Hamáček.

Správa by podle něj odpovídala za nákupy, skladování a distribuci zdravotnického materiálu.

Zmatek na hranicích. Každý říká něco jiného

Koronavirus

Nahradit by měla i systém centrálních nákupů ochranných pomůcek, které ukončilo ministerstvo zdravotnictví k 30. dubnu, o čemž informoval ve čtvrtek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví zásobuje pomůckami fakultní nemocnice, krajské hygienické stanice a laboratoře. Zásoby má vytvořené na dva měsíce, což hodnotí jako dostatečné.

Lidé mohou volně za hranice. I na dovolenou, rozhodla vláda

Domácí

Hamáček na tiskové konferenci také potvrdil, že občané budou smět od 27. dubna vycestovat do zahraničí. Při cestě zpět se ale budou muset prokázat negativním testem na covid-19, jinak budou muset do 14denní karantény. Test nesmí být starší než čtyři dny.

Pendleři, tedy lidé kteří cestují do zahraničí pravidelně za prací, se musí testem prokázat jednou za 14 dní.

Hamáček: Nejsme policejní stát. Na dovolenou může každý

Domácí

Podle Hamáčka budou smět od pondělí přicestovat do České republiky také občané států Evropské unie, ale jen pracovně. Pobyt nesmí přesáhnout tři dny a na hranicích budou muset tito lidé předložit nejdéle čtyři dny starý negativní test na koronavirus.

Přehledně: Volný pohyb osob - co můžeme a co vláda stále zakazuje

Koronavirus

Ministr také v pátek oznámil, že vláda ve čtvrtek znovu rozhodla o prodloužení kontrol na hranicích s Německem a Rakouskem o 20 dnů. Trvat by tak měly do půlnoci 14. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám