Hlavní obsah

Je to politické gesto, komentoval Chovanec Šlachtovo rozhodnutí odejít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nerozumí rozhodnutí ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty, který ve čtvrtek odpoledne uvedl, že dá žádost o odchod do civilu. Podle ministra je to zjevně politické gesto. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že Chovancovi se podařilo destabilizovat českou policii a protikorupční boj vlády je u konce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„Nerozumím kroku plk. Šlachty, jenž ani nepočkal na finální rozhodnutí o reorganizaci. Mrzí mne to. Je to zjevně politické gesto,“ napsal Chovanec na Twitter.

Šlachta nesouhlasí s reorganizací, podle níž by útvar měl od 1. července spadat pod Národní centrálu proti organizovanému zločinu a mít jednotné vedení.

Velmi ostře kritizoval situaci kolem odchodu Šlachty do civilu vicepremiér, ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš. "Je to zatím nejvážnější krize. Panu Chovancovi se podařilo destabilizovat českou policii. Útvar, který byl zaměřený na boj proti korupci, fakticky končí, a tak je vlastně u konce celý protikorupční boj naší vlády. V ANO se poradíme, jestli chceme být v takové vládě,"  napsal Babiš na Facebooku.

Pelikán je naštvaný

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) je kvůli ohlášené rezignaci vedení ÚOOZ šokovaný a naštvaný. „O takové policisty stát nemá přicházet,” řekl Aktuálně.cz.

Další politici jsou ve svých reakcích spíše zdrženliví. „To je osobní rozhodnutí policejních důstojníků, které mne jako vicepremiérovi nepřísluší komentovat,“ uvedl pro Právo šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska odchod Šlachty nijak nevzrušil. „Každý je strůjce svého osudu. Jestli někdo požádá o odchod do civilu, tak se mu má poděkovat za práci a popřát hodně štěstí,“ řekl Právu.

„Přáli jsme si odpolitizovaného policejního prezidenta, tak si nemyslím, že je vhodné, aby politici teď na policejního prezidenta tlačili, aby dělal něco jiného. Pan plukovník Šlachta odchází. Ale neodchází žádný národní hrdina, odchází jen jeden z elitních policistů,“ dodal pro Právo Kalousek.

„Pan Šlachta, ve chvíli, kdy to řekl, má vážný důvod to udělat. Nemyslím, že to udělal proto, aby jej přemlouvali. O to je to vážnější,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám