Hlavní obsah

Je to nadějné, hotovou práci nezahodíme, zní od soc. dem. i lidovců

Klíčové rozhodnutí čeká v sobotu ústřední výkonný výbor soc. dem. Širší vedení strany totiž buď posvětí programové prohlášení rodící se koalice s ANO a lidovci, anebo určí, že o účasti ČSSD ve vládě rozhodnou členové ve vnitrostranickém referendu. Podle ohlasů z krajů ale žádné referendum nebude potřeba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé vznikající koalice představují koaliční smlouvu. Na snímku Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Marian Jurečka

Článek

Už v pátek večer předsednictvo strany jednomyslně schválilo koaliční smlouvu a doporučilo 180 členům ÚVV, aby o ní v sobotu rozhodli bez referenda. [celá zpráva]

Také ohlasy, které přicházejí z krajů, doporučují totéž, a to nejen u soc. dem., ale i KDU-ČSL. Zhatit případnou koalici by mohl spor o ministerstva. Lidovci totiž chtějí tři resorty, na to ale ANO a soc. dem. nechtějí kývnout.

Kraje pro nejrychlejší cestu

K programu případné vlády regionální představitelé soc. dem. a lidovců, kteří zasedají v širších vedeních obou stran, výhrady nemají. Vyplývá to z průzkumu Práva.

„Nebudu mít problém pro smlouvu zvednout ruku,“ řekl Právu předseda krajského výboru ČSSD v Pardubickém kraji Miroslav Váňa. „Nikdo přece nemůže čekat, že by byla identickou kopií našeho volebního programu, to bychom museli ve volbách získat nejméně 51 procent hlasů. Vyjednaný kompromis považuji dobrý, maximum možného,“ dodal.

Pokud jde o vnitrostranické referendum, to považuje za těžkopádný a zbytečný způsob legitimizace výsledků jednání o koalici.

Referendum by naopak zvažoval šéf jihomoravské ČSSD Zdeněk Dufek, který patří k protivníkům předsedy Bohuslava Sobotky.

„Schválení referendem by ale mělo určitě větší váhu. V případě referenda bych měl ale obavu z technicko-organizačního zajištění jeho průběhu, máme přeci jen hodně členů,“ řekl Právu Dufek.

Text dohody hodnotit nechtěl. „Koaliční smlouvu jsem dostal teprve v pátek dopoledne, takže je to příliš krátká doba na to, abych si na ni udělal finální názor,“ řekl.

Spíše proti referendu se vyslovil poslanec a místopředseda soc. dem. na Ústecku Jaroslav Foldyna. „Ústřední výkonný výbor se 160 volenými zástupci má dostatečný mandát ke schválení,“ řekl Právu.

Máme málo ministrů, zlobí se KDU

Dohodu zřejmě posvětí i lidovci, a to i přes některé zákulisní spekulace, že text smlouvy málo odráží programové priority KDU-ČSL.

Člen vyjednávacího týmu a předseda krajské organizace na Pardubicku Roman Línek má jasno. „Pro text koaliční smlouvy určitě ruku zvednu. Považuji jej za zdravý kompromis, KDU-ČSL v něm obhájila svou pozici a prosadila své klíčové programové body,“ řekl Právu.

Podobně mluví i Klára Liptáková, místopředsedkyně KDU-ČSL v Brně a starostka Brno-Maloměřice.

„Naši stranu považuji za hodně demokratickou. Znamená to, že nebývá zvykem, aby si členové neotevřeli ústa na předsednictvu, nebo nevyjádřili jakýkoli svůj nesouhlas. Pokud jde o 50stránkovou koaliční smlouvu, jednoznačně to musí být kompromis. Předpokládám, že bude vůle přijmout zodpovědnost a vykonanou práci ne zahodit,“ řekla Liptáková.

KDU-ČSL může mít ale problém nikoliv s programem, ale s personáliemi, které přijdou na přetřes po návratu předsedy Pavla Bělobrádka z USA. Šéf lidovců ze zámoří už vzkázal, že se s dvěma resorty - zdravotnictví a kultura - které nabízí ČSSD, nespokojí, a Liptáková s ním souhlasí.

„Jestliže máme prosadit něco ze svých priorit, nestačí k tomu ministerstvo kultury a jeden smysluplný resort, například zdravotnictví. V koaliční smlouvě se píše o souhlasu vždy minimálně poloviny ministrů z každé strany. Jestliže v případě KDU-ČSL tvoří polovinu ministrů jeden člověk, tak kde jsme?“ ptá se Liptáková.

Lidovecký zastupitel Moravskoslezského kraje a starosta Českého Těšína Vít Slováček doufá, že všechny tři strany, které směřují ke koalici, nesmažou práci, kterou dosud udělaly, a že se dohodnou. Od jednání celostátní konference lidovců proto nečeká žádné zvraty. „Snad posvětí dosud učiněné kroky a bude se rychle směřovat k sestavení schopné vlády,“ doplnil Slováček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám