Hlavní obsah

Je to laciné, ale budou volby, komentují návrhy na zestátnění politologové

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V posledních dnech padaly z úst politiků výroky o zestátnění Pražského hradu, České televize nebo znárodnění společnosti OKD. Politologové, které Novinky oslovily, se shodli, že se jedná spíše o populistická gesta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„S blížícími se volbami politici začínají používat co nejjednodušší rétoriku. Je to boj o určitou symboliku, a je to velmi laciný boj,“ míní politolog Lukáš Jelínek.

Ať už návrh ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) na zestátnění Hradu nebo nápad prezidenta Miloše Zemana znárodnit OKD jsou podle něj věcí politické taktiky a marketingu.

„Část veřejnosti na slovo znárodnění slyší. Pro řadu lidí to může znít jako pozitivní věc. Jakékoliv znárodnění v liberální demokracii ale nelze používat,“ řekl Novinkám politolog Ladislav Mrklas. Jedná se podle něj o ryzí populismus, který v ČR poslední dobou kvete.

Vysílání takových signálů může být podle politologa Jana Outlého nebezpečné. „Je to za hranicí vkusu. Ovlivňuje to vnímání role prezidenta. Přesně těmito výroky si buduje jiné postavení, než mu náleží,“ uvedl Outlý.

ANO sbírá hlasy nalevo

Politologové se také shodli, že návrh Šlechtové na zestátnění Hradu ukazuje, že se ANO snaží oslovit levicové voliče.

„V roce 2013 mělo hnutí spíše pravicové voliče. Ale vláda dělá pouze levicové kroky, takže je ztratilo. Proto je teď hledá nalevo. Je to pro ně výhodné, protože ANO tím posílí a zároveň oslabí ČSSD,“ komentoval Mrklas.

Související témata:

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman na návštěvě hradeckého kraje

S tendencí Babišovců sbírat hlasy levice souhlasí i Jelínek. „Je to výrok, kterým si hnutí ANO prostřednictvím paní ministryně Šlechtové řeklo o výrazně levicový elektorát,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám