Hlavní obsah

Je to armáda lidí, nevím, co budeme dělat, říká ke kauze H-System starosta Horoměřic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horoměřice

Starosta středočeských Horoměřic Zdeněk Babka absolutně netuší, jak by mohl pomoci lidem postiženým v kauze H-System. Ti podle verdiktu Nejvyššího soudu musí do měsíce opustit konkurzem dotčené stavby na území obce. Soudili se o ně desítky let a doufali, že se dohodnou s konkurzním správcem. To však nevyšlo a nyní jim hrozí, že se ocitnou doslova na dlažbě.

Je to armáda lidí, nevím, co budeme dělat, říká ke kauze H-System starosta HoroměřicVideo: Novinky

 
Článek

„My s tím nemůžeme pomoct, máme sociální byty, ale ty jsou plné. Jsou tady ubytovny, ale ty jsou také plné,” krčil v úterý rameny před reportérem Práva starosta.

„Sice říkají, že jim dali patnáct dní navíc (soud dal klientům na vystěhování měsíc místo zákonných 15 dní, pozn. red.), ale já si nedovedu představit, že bych si já do měsíce našel nové bydlení,” dodal.

Upozornil, že pokud se rozhodnutí týká zhruba 60 rodin, pak se jedná odhadem o 180 až 200 lidí. „A taková armáda když zavolá, že chce někde bydlet, tak to také asi nebude ze dne na den,” řekl dále s tím, že je mu lidí, kterých se úterní verdikt Nejvyššího soudu [celá zpráva] dotkl, velmi líto.

Přece jim nepostavíme týpí na louce
starosta Horoměřic Zdeněk Babka

Babka by postiženým lidem rád pomohl, ale neví jak. „Můžeme je morálně podpořit, ale nemáme je kam nastěhovat. Přece jim tu nepostavíme někde týpí na louce,” dodal s tím, že už kontaktoval i právní oddělení, které od toho ale dává ruce pryč a nechce se věcí zabývat. „Říkají, že je to konečný verdikt.”

Přislíbil, že zkusí obvolat starosty okolních obcí, zda by nemohli nabídnout nějaké náhradní bydlení. Považuje to za naprosté minimum, jak přispět. Obává se ovšem, že pro takový počet lidí se do měsíce bydlení v okolí nenajde.

Musí se poradit co dál

Bývalý předseda Bytového družstva Svatopluk, do něhož se poškození klienti H-Systemu v minulosti sdružili, Novinkám sdělil, že se musí nejdříve poradit se svými právníky, co a zda vůbec něco lze dělat. „Takhle jako laici jsme zatím jen šokovaní a opravdu nevíme, jestli jsou nějaké další možnosti,” řekl Jaroslav Junek.

Uvedl, že ve své době do H-Systemu vložili přes milión a stejnou částku bylo nutné vynaložit na dokončení bytu po krachu společnosti. „To už jsme stavěli přes družstvo a to jsou naše vklady, ty jsou doložené,” dodal.

Klienti H-Systemu v Horoměřicích se odmítají vystěhovatVideo: Novinky

Jeho syn, klient a zároveň zástupce bytového družstva Svatopluk už v úterý mezi desítkami zdrcených lidí zadoufal, že „všichni zachovají klidnou hlavu a nikdo nespáchá sebevraždu”.

Řešení situace komplikuje právě fakt, že vzhledem k letitému sporu je dnes řada poškozených ve vyšším či přímo důchodovém věku. Jen těžko si tak budou bydlení zajišťovat sami, natož aby si mohli například u bank na nové bydlení půjčit. Mnozí z nich tak v úterý médiím opakovali, že nikam nepůjdou. [celá zpráva]

Monsport: Komunikujte, jsem schopný dohod

Správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josef Monsport, který dovolání k Nejvyššímu soudu podal, argumentoval, že musí dbát na práva všech bývalých klientů H-Systemu, nejen lidí z domů v Horoměřicích.

V úterním pořadu České televize Události, komentáře nicméně vyzval obyvatele horoměřických domů, ať s ním navážou kontakt a komunikují, podle něj by to však mělo být mimo družstvo Svatopluk. „Já jsem člověk rozumný, jsem schopný dohod a hledám možná řešení,“ poznamenal Monsport.

S nabídkou pomoci přispěchalo už v úterý večer ministerstvo vnitra, které přislíbilo lidem z Horoměřic 17 bytů a další prý hledá. Intervenci v případu oznámil už i prezident Miloš Zeman, který se chce setkat s předsedou Nejvyššího soudu. [celá zpráva]

Verdikt Nejvyššího soudu byl pro mnohé překvapivý, protože soudy nižší instance dříve dávaly poškozeným naději na zdárné vyřešení situace vytunelované společnosti.

Anketa

Měl by lidem vykázaným z domovů rozsudkem v kauze H-System pomoci stát?
Ano, očekával bych pomoc od státu
100 %
Ne, je to těžké, ale měli by si pomoci sami
0 %
Nevím, ten spor je příliš nejednoznačný
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám