Hlavní obsah

Je náš spojenec Írán, nebo Izrael? Poslanci se hádali kvůli dodávkám pro jadernou elektrárnu

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Návrh komunistů na zrušení zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu Búšehr, který Sněmovna v pátek řešila ve třetím čtení, vyvolal mezi poslanci velké vášně. Přeli se kvůli tomu, zda by přijetí zákona nenarušilo vztahy České republiky s Izraelem. Sněmovna nakonec novelu smetla ze stolu, ač podobný návrh prosazuje i vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zbyněk Stanjura na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Předlohu komunistů pro zrušení zákazu, který byl uzákoněn v roce 2000, na plénu nejprve komentoval předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Musíme vědět, jak se na zákon tváří náš strategický spojenec Izrael,“ prohlásil. Zároveň vytkl ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), že není ve Sněmovně, aby na takový dotaz odpověděl. Stanjura poté navrhl, aby se zákon projednával za přítomnosti šéfa české diplomacie, s tím ale nepochodil.

Dva ministři izraelské vlády mi řekli, že by to bylo riziko a že by nebylo dobré to schvalovat
Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr kultury

Po Stanjurovi si vzal slovo lidovecký ministr kultury Daniel Herman. „Dva ministři izraelské vlády mi řekli, že by to bylo riziko a že by nebylo dobré to schvalovat,“ konstatoval Herman.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik se vzápětí rozčiloval, že se přece „suverénní parlament nemusí ptát, jaké můžeme přijímat zákony“.

Proti zákazu je také Hermanův vládní kolega, ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). „Tento zákon je potřeba zrušit. Čím dřív tím líp. Je potřeba udělat gesto zrušit tento zákon, abychom mohli jít jako většina zemí na íránský trh. Z hlediska průmyslu je to jasné slovo,“ prohlásil.

Foto: Profimedia.cz

Jaderné zařízení v íránském Búšehru

Na to mu oponoval poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Kdo je náš spojenec? Írán, který vyhrožuje, že smete stát Izrael? Nebo je to demokratický stát Izrael?“ tázal se řečnicky.

Spolu s komunisty byla pro jen ČSSD

Poslanci nakonec návrh smetli ze stolu. Hlasovalo pro něj pouze 64 ze 151 přítomných poslanců. Spolu s komunisty zvedli ruku zákonodárci z ČSSD. Proti byla pravicová opozice, lidovci a většina poslanců z hnutí ANO. Pro přijetí návrhu bylo potřeba 76 hlasů. Kdo jak hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Komunista Kováčik si ihned po hlasování vzal dvě hodiny pauzu na schůzi poslaneckého klubu, čímž zároveň ukončil jednání Sněmovny. O přestávku totiž požádal ve 12 hodin a v pátek poslanci jednají pouze do druhé hodiny odpolední.

Anketa

Měla by se ČR podílet na dodávkách pro jadernou elektrárnu v Íránu?
Ano
58,7 %
Ne
41,3 %
Celkem hlasovalo 2759 čtenářů.

Reklama

Související články

Írán začal stavět novou jadernou elektrárnu

Írán zahájil výstavbu další jaderné elektrárny. Oznámila to v sobotu íránská státní televize, podle níž je do projektu zapojeno Rusko. Írán má první svou...

Výběr článků

Načítám