Hlavní obsah

Jde o mladé muže před dovršením plnoletosti, píše ambasáda v interním dopise o sirotcích z Řecka

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Uprchlíci v řeckých táborech, které by mohla Česká republika přijmout, jsou většinou mladí muži před dovršením plnoletosti. V interním dopise, který ke konci loňského roku dostala ministerstva zahraničí a vnitra, to napsalo české velvyslanectví v Aténách. Novinky mají dokument k dispozici. Podle europoslankyně Michaely Šojdrové (KDU-ČSL) jsou v táborech i mnohem mladší děti.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Debata o tom, jestli by Česká republika měla přijmout 40 sirotků z řeckých uprchlických táborů, se vede už nějakou dobu. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vloni v listopadu vyzval Řecko, aby poskytlo seznam konkrétních uprchlíků.

České velvyslanectví kvůli tomu ke konci roku jednalo s řeckou stranou. „Ve společném pracovním jednání partnerské instituce vysvětlily, že žádost ministerstva vnitra o seznam 40 konkrétních dětí s cílem podrobit je bezpečnostnímu prověření je vítaná, ale nerealistická,“ stojí v interním dopise, který je adresovaný ministerstvům zahraničí a vnitra.

Řecké úřady prý nemohou o své vůli vybírat kandidáty pro relokaci a jakýkoliv transport musí proběhnout na principu dobrovolnosti s ohledem na nejlepší zájem nezletilých migrantů.

Řecko očekává umístění ve speciálních ubytovnách či centrech
z dopisu českého velvyslanectví

K převozu by byli podle velvyslanectví určeni pouze ti uprchlíci, kteří nemají v EU příbuzné. „Relokace by se tak de facto týkala cílové skupiny pubescentů především mužského pohlaví před dovršením plnoletosti. Vzhledem ke specifické náročnosti těchto migrantů Řecko očekává umístění ve speciálních ubytovnách či centrech,“ stojí v dopise.

„Řecko informovalo před Vánoci českého velvyslance, že nemůže svévolně vybrat konkrétní děti - takovou variantu označilo za nerealistickou,“ potvrdila Novinkám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

„Nicméně např. děti mladší 15 let se v řeckých táborech podle informací z řecké strany nacházejí, byť je jich menšina vzhledem k tomu, že od uprchlické krize už uplynulo téměř pět let. Česká republika by nyní měla vyjasnit právní status, který by případně relokovaní v ČR obdrželi,“ dodala Štíchová.

Řecko začátkem září vyzvalo ministry vnitra EU, aby jejich země přijaly děti bez doprovodu z řeckých uprchlických táborů. Řecká strana ČR žádala o převzetí 40 dětí. S návrhem přijmout syrské sirotky z řeckých táborů přišla už předloni europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Podle Šojdrové je zvláštní, že by se jednalo jen o téměř dospělé muže. „Neviděla jsem ten dopis, nevím, o jaké informace se velvyslanectví opírá. Protože z těch statistik, které se objevily v posledním půlroce, je věkové rozmezí mnohem širší. Jsou tam i mladší děti. Ty děti jsem viděla, trvám na tom, byly tam i dívky,“ řekla Novinkám Šojdrová.

Řecká strana podle velvyslanectví požaduje upřesnit okolnosti ubytování v ČR pro migranty a vyjasnit, jaký právní status by měli. „Teprve po upřesnění údajů ze strany ČR zveřejní řecké úřady v přistěhovaleckých centrech výzvu k registraci na převoz do ČR,“ stojí v dokumentu.

Šojdrová: Řešením je přijmout celé rodiny

České velvyslanectví doporučuje požadavkům Řecka vyhovět. „Z pragmatického hlediska není v tuto chvíli prvořadým cílem ministerstva zahraniční převoz 40 anonymních migrantů, ale převzít iniciativu v dialogu s Řeckem a napravit reputaci ČR jako nekooperujícího partnera,“ radí zastupitelský úřad.

Jako součást strategie doporučuje krátkodobou misi. „Zdlouhavý úřednický ping-pong a víra, že téma migrantů bude časem překryto novějšími problémy, posílí negativní vnímání České republiky v Řecku i EU,“ varuje velvyslanectví.

Podle Šojdrové by mohlo být řešením, že by Česká republika přijala celé rodiny s dětmi. „To by mohlo být bezpečné řešení,“ uvedla Šojdrová.

Iniciativa Češi pomáhají už vloni na konci listopadu řekla, že se jí podařilo najít zhruba dvě stovky rodin ochotných přijmout dětské uprchlíky z uprchlických táborů.

Dopis přijde zvláštní i šéfce TOP 09 Markétě Pekarové Adamové, která k solidaritě také vyzývala. „Jako kdyby si s tím naše ministerstva nevěděla rady a nechtějí se tomu postavit čelem. Vláda by měla jednat s řeckou stranou, jak jsme od začátku říkali. V táborech jsou tisíce dětí a jsou i mladší. Je to trochu vrtěti psem,“ sdělila Novinkám.

Reklama

Výběr článků

Načítám