Hlavní obsah

Jde o dodržování zákonů, odmítl se rektor Zima smířit s nejmenováním profesorů

Aktualizováno

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se v pondělí na mimořádném brífinku vyjádřil k rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat docenty Ivana Ošťádala a Jiřího Fajta profesory ani poté, co mu věc vrátil soud. Podle rektora jde o principiální spor.

Záznam: Briefing rektora Univerzity Karlovy Tomáše ZimyVideo: ČTK

 
Článek

Zima uvedl, že ve sporu „jde o principiální otázku výkladu a dodržování zákonů“. Ohradil se rovněž proti narušování akademických svobod.

Zima zopakoval Zemanovy výhrady, které se od počátku nemění. Vůči Fajtovi prý prezident přidal i údajně nedostatečné kvalifikační předpoklady pro jmenování. Zima připomněl, že univerzita kvůli tomu zodpověděla i dotazy prezidentské kanceláře.

V nejbližších dnech proto po konzultaci s oběma docenty podá správní žaloby.

Prezident měl podle soudu o jmenování rozhodnout a neposuzovat, jestli docenti splňují, či nesplňují podmínky pro jmenování. To podle soudu přísluší vysokým školám. Univerzita Karlova znovu zvažuje podání žalob.

Zeman při zdůvodnění nejmenování v případě Fajta poukazoval na jeho údajnou žádost, aby mu banka prostřednictvím sponzorského daru poskytla doplatek k platu ředitele Národní galerie. U Ošťádala kritizoval kontakty s komunistickou Státní bezpečností (StB).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám