Hlavní obsah

Jaro je nejsušší za posledních 45 let

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošní jaro je nejsušší za posledních 45 let. Sucho už je na 68 procentech území republiky. Nejvíce jím jsou postiženy Středočeský a Ústecký kraj, ale i Olomoucko, Prostějovsko a další regiony. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Praze a pražského Meteopressu.

Článek

"Od začátku roku byly všechny měsíce teplotně nadprůměrné a v červnu tomu není jinak. To výrazně přispívá k extrémnímu suchu, které v ČR panuje," řekla v pátek Právu meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

Červnové teploty jsou zatím v průměru o pět stupňů vyšší než dlouhodobý průměr. Přívalové deště v bouřkách jsou sice vydatné, ale nestačí se vsáknout do půdy.

Podle hydrologů ČHMÚ je půda je suchá ve vrstvě 11 až 100 centimetrů na většině území ČR. Začínají vysychat studny, průtoky řek a potoků jsou na pětině až třetině průměru, který by nyní měly mít. Zmenšují se i zásoby spodní vody. Půda je vyschlá a na mnoha místech začíná praskat.

Parno i příští týden

Využitelná vodní kapacita, tedy údaj ukazující, kolik vody si rostlina z půdy může vzít, je nyní pouze 45 procent. "To je velmi nízké číslo a odpovídá stavu obvyklému na konci srpna," upozorňuje Honsová.

Nedostatkem vody trpí zemědělci i zahrádkáři. A také vodáci si užijí méně radovánek než jindy, protože některé toky nejsou splavné.

O tomto víkendu se sice částečně ochladí na 22 až 28 stupňů a můžeme očekávat i dešťové přeháňky a bouřky, ale od pondělka do čtvrtka se bude znovu postupně oteplovat až na středečních 31 stupňů. Teprve v závěru týdne by se mělo ochladit na příjemných 21 až 25 stupňů Celsia.

Léto bude teplotně nadprůměrné

Na otázku, jaké bude léto, Honsová odpověděla: "Na základě britských modelů soudím, že léto bude teplotně nadprůměrné a srážkově podprůměrné. Už červen to svou vyšší teplotou v průměru o pět stupňů dokazuje. Můžeme tedy čekat mnohem více tropických dní s teplotami nad třicet stupňů, než tomu bylo doposud."

Reklama

Související články

Po teplé zimě hrozí Česku velké sucho

Pověstné aprílové počasí, které charakterizují časté srážky, se do Česka ještě nedostavilo a zřejmě ani už nedostaví. Přestože v úterý večer a v noci...

Výběr článků

Načítám