Hlavní obsah

Janu Fischerovi zbylo z kampaně po miliónové smršti 45 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Janu Fischerovi zbylo z letošní prezidentské kampaně na transparentním účtu zhruba 45 tisíc korun. Podle zákona je má poslat na dobročinné účely. Fischer rozdělí peníze mezi Nadaci Kapka naděje a Českou alzheimerovskou společnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Fischer během své prezidentské kampaně.

Článek

Fischer teprve před několika dny splatil zhruba 5,3 miliónu korun, které mu zbývalo uhradit za kampaň. Dostal se za to pod palbu kritiky, když peníze sehnal v krátké době teprve tehdy, kdy bylo jasné, že usedne ve vládě Jiřího Rusnoka. Fischer, který byl ve středu jmenován ministrem financí, ale odmítá, že by splacení dluhů jakkoli souviselo s ministerskou funkcí.

Po zaplacení dluhů nyní zbylo na účtu 44 800 korun, z nichž Kapka naděje dostane podle Fischera zhruba polovinu, 22 800 korun, Česká alzheimerovská společnost pak získá zbytek.

Na Fischera v souvislosti s náhlým urovnáním dluhu podal trestní oznámení například spolek Šalamoun. Podle něj se mohlo jednat o úplatek.

Fischer se hájí tím, že financování jeho kampaně bylo zcela průhledné. "Na rozdíl od ostatních prezidentských kandidátů jsem nepřijímal peníze politických stran ani firem. Každá koruna má své jméno a svou tvář," tvrdí. Na transparentním účtu ale u některých miliónových darů konkrétní jméno chybí. Část peněz měl dostat od podnikatele Daniela Drába, suma byla na účet vložená hotově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám