Hlavní obsah

Janouškův návrat do vězení budou řešit v Brně

Aktualizováno

Případem lobbisty Romana Janouška, který nenastoupil ve stanoveném termínu do věznice, kde si má odpykat zbytek trestu, bude řešit Krajský soud v Brně. Ten se na tom dohodl s pražským městským soudem. V úterý o tom informovala mluvčí pražského soudu Markéta Puci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek

Článek

„Výsledkem intenzivního jednání místopředsedů našeho soudu a brněnského krajského soudu je dohoda, že veškeré úkony směřující k nastoupení odsouzeného Janouška do výkonu trestu bude provádět brněnský krajský soud," konstatovala Puci.

Janoušek, který v roce 2012 úmyslně porazil autem ženu v pražských Nuslích, měl do vězení po přerušeném trestu nastoupit do nedělní půlnoci. Podle svého advokáta Lukáše Trojana tak neučinil ze zdravotních důvodů, nachází se prý v akutní lékařské péči. Lobbista v minulosti prodělal operaci hlavy a trest měl přerušený rovněž kvůli svému zdraví. [celá zpráva]

Spory o interpretaci zákona

Janoušek zaslal svou zdravotní dokumentaci vedení Vězeňské služby. Za nenastoupení do vězení mu hrozí stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí. Pražský městský soud od počátku uváděl, že aktuální situaci musí řešit brněnský soud jakožto soud, který předtím rozhodl o přerušení trestu.

Brno ale nejprve tvrdilo, že věc je v gesci Prahy, která rozhodovala o Janouškově dopravní nehodě. Později hovořilo o „interpretační mezeře zákona”. Nakonec ustoupilo.

V souvislosti se sražením ženy lobbista původně čelil obžalobě za pokus o vraždu, nakonec dostal 4,5 roku odnětí svobody za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do vězení nastoupil v listopadu 2014 a zůstal v něm do března 2016, poté měl trest opakovaně přerušen.

Krajský soud v Brně tento měsíc zamítl Janouškovu další žádost o přerušení trestu s tím, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám