Hlavní obsah

Janeček zakládá frakci ODS, jeho starosta se distancuje

Právo, dan

Na kvas, který probíhá v celé ODS, ukazuje situace na Praze 11. Část místních občanských demokratů okolo bývalého poslance Jiřího Janečka se rozhodla vytvořit „Pravou frakci ODS“. To pobouřilo starostu Prahy 11 a šéfa místní organizace Dalibora Mlejnského.

Článek

„Rozhodli jsme se založit uvnitř strany ‚Pravou frakci ODS‘. Ta umožní registraci a komunikaci členů ODS se shodnými názory, hlásících se k tradicionalistickému konzervativnímu proudu,“ stojí v prohlášení, které Janeček rozesílá.

Důvodem ke vzniku frakce je podle něj to, že ODS a její ministři ve vládě dělají politiku v rozporu s některými body Poděbradských artikulů, což je program ODS z roku 1998. "Snaží se snížit státní deficit zvyšováním daní, zákonem o veřejných zakázkách významně zpomalila trh, snaží se oslovovat na úkor tradičních pravicových myšlenek středového a levicového voliče a k tomu i upravuje politické směřování ODS,“ stojí v prohlášení.

Mlejnský se od iniciativy distancuje. „Bylo by velmi dobré, kdyby v současné situaci politická strana ODS vystupovala jako jednotný celek a netvořila různé pravé či nepravé frakce, které mohou stranu ve své podstatě pouze oslabit,“ uvedl Mlejnský.

Podle svých slov věří, že všichni si zachovají chladnou hlavu a zdravý rozum a nebudou přispívat k rozvratu mateřské strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám