Hlavní obsah

Janeček z protikorupčního fondu podle advokáta lhal

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle advokáta z kanceláře Šachta & Partners Davida Michala předseda správní rady Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Karel Janeček lže, když tvrdí, že s jeho kanceláří vědomě nespolupracoval. Janeček ho na oplátku označil za „pochybného advokáta“.

Článek

O spolupráci hlavy protikorupčního fondu Janečka s kanceláří Šachta & Partners, kterou týž fond v prosinci kritizoval za podíl na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku k rukám lobbisty Ivo Rittiga, informovalo Právo v úterý.

Janeček přiznal, že společnost 5P, uzavřený investiční fond, kde zasedá v dozorčí radě, u kanceláře nakoupila několik firem určených pro jednotlivé projekty fondu.

Zároveň však zdůraznil, že sám služeb kanceláře nikdy nevyužil a o spolupráci mezi kanceláří a fondem 5P ani nevěděl. „Já, Karel Janeček, jako fyzická osoba nevyužívám služeb kanceláře Šachta & Partners,“ uvedl ve vyjádření pro Právo.

Smlouvy prý podepisoval osobně

Podle advokáta Michala Janeček „úmyslně lže“. „Není pravda, že by on osobně nevyužil služeb naší kanceláře. Osobně u nás v kanceláři podepisoval řadu smluv, mimo jiné i s kyperskými subjekty, které s jeho společností RSJ ani s fondem 5P neměly nic společného,“ uvedl Michal.

Janeček podle něj nemluví pravdu, ani když tvrdí, že nevěděl o využití služeb kanceláře Šachta & Partners pro některé aktivity fondu 5P. Spolupráce je podle něj zjevná například z veřejné výroční zprávy fondu.

Jak Michal dále zdůraznil, služby advokátní kanceláře pro fond 5P nespočívaly pouze v prodeji SPV (projektových firem) pro konkrétní projekt, jak tvrdí Janeček. Jaké další služby advokáti fondu poskytovali, však neupřesnil.

Trvá na tom, že nelhal

Janeček se do rozboru jednotlivých výtek včera nepouštěl. „Co se týká vyjádření pana Davida Michala, trvám na tom, že jsem nelhal, a nehodlám ztrácet čas diskusemi přes média s pochybnými advokáty. Namísto toho svůj čas věnuji tomu, aby se co nejvíc špinavých zlodějů dostalo za mříže,“ uvedl stručně Janeček.

Mluvčí protikorupčního fondu Bob Fliedr k tomu dodal, že investoři skupiny RSJ jsou připraveni transparentně doložit veškeré své investiční aktivity.

„Fakt, že investiční fond 5P využil – prostřednictvím Karla Slavíčka – služeb kanceláře Šachta & partners, je možný jen z toho důvodu, že nikdo z investorů netušil, o jak nevěrohodnou právní kancelář se jedná,“ dodal Fliedr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám