Hlavní obsah

Jandákovi došla trpělivost s radou a náměstkem

PRAHA

Ministr kultury Vítězslav Jandák (za ČSSD) v pondělí odvolal vědeckou radu pro státní památkovou péči, která byla jeho poradním orgánem. Jandák v neděli v ČT naznačil, že členové rady kritizovali jeho kroky v oblasti památek za jeho zády. Dalším, kdo by měl opustit post na ministerstvu, by měl být lidovecký náměstek Pavel Koutný, který měl na starosti církve.

Článek

"Důvodem k plošnému odvolání poradního orgánu ministerstva bylo zjištění, že vědecká rada vykonávala svou činnost za okolností, které vedly k neprůhlednému procesu rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu na obnovu památek," sdělila k ministrovu kroku Ludmila Kadrnková z tiskového oddělení ministerstva.

V neděli však Jandák jako důvod odvolání rady uvedl to, že její členové zaslali dopis kulturním výborům obou komor parlamentu, ve kterém se vyjadřovali s despektem k jeho krokům v oblasti památkové péče. Podle odvolaného předsedy rady, vedoucího Ústavu dějin umění při FF UK a prorektora školy Mojmíra Horyny si rada připadá zbytečná, neboť ministr její členy během svého dosavadního působení ve funkci ani nekontaktoval. Členové rady chtěli podle něj sami rezignovat.

Složení nové rady by mělo být známé za měsíc

"Noví členové vědecké rady budou jmenováni po vyjasnění všech okolností, za nichž dosavadní rada působila, a to v předpokládaném termínu do jednoho měsíce," doplnila Kadrnková. Nevyloučila, že v nové radě zasednou i její současní členové. "Obměnou poradního orgánu bude posílena odborná způsobilost i mandát vědecké rady," uvedla.

Odvolaní členové rady kritizovali Jandákovo odvolání všech ředitelů Národního památkového ústavu (NPÚ). "Ne, že by v památkové péči bylo vše v pořádku, ale takhle to nejde dělat, to je velice podivná součást předvolebního boje. Někteří z ředitelů si odvolání zasloužili, ale někteří byli vynikající a bezúhonní pracovníci," řekl Horyna.

Koutný je smířen s odchodem

Židle náměstka Koutného se houpala od Jandákova příchodu na minsiterstvu loni v létě. "Bylo pro mě důležité, že do mé gesce spadá odbor církví. Odbor byl převeden příkazem ministra na konci roku 2005 do jiné sekce, a tím se pro mě stala záležitost mého angažmá zde poněkud diskutabilní. S panem ministrem jsem se dohodl na odchodu," řekl Koutný.

"Odbor nemohu mít údajně z důvodů, že si na mě některé církve stěžovaly, že by odbor neměl spadat pod náměstka, který je příslušníkem církve a navíc knězem," dodal Koutný.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfem památkářů se stal Tomáš Hájek

Bývalý poradce ministerstva životního prostředí Tomáš Hájek (ČSSD) se stal rozhodnutím ministra kultury Vítězslava Jandáka ředitelem Národního památkového...

Jandák uvažuje o památkářské policii

Zvýšením pokut a zřízením represivního orgánu památkářů chce zabránit ministr kultury Vítězslav Jandák nepovoleným stavbám v památkových zónách, proti nimž...

Výběr článků

Načítám