Hlavní obsah

Janáčková posílí senátory ODS

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Kvůli volebnímu propadu ODS ztratila z 41 senátních křesel pět míst a přišla o absolutní většinu v horní komoře. O jedno jméno však přece jen dodatečně posílí. „Liana Janáčková bude v našem klubu,“ prozradil Právu předseda ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS).

Článek

Janáčková dosud patřila do frakce SNK. Jejím přestupem se klub ODS rozšíří na 36 členů. K absolutní většině v 81členné komoře jí bude tedy chybět pět hlasů.

Janáčková je bývalá členka ODS, letos v únoru dala při prezidentské volbě hlas Václavu Klausovi.

Patřila také mezi šestici poslanců a senátorů, kteří obdrželi během prezidentské volby výhrůžnou zásilku s kulkami.

Vyjednávači senátorských klubů říkají, že Přemysl Sobotka (ODS) zůstane šéfem komory a že nebude mít ani žádného konkurenta. A to přesto, že se hned po volbách nechal slyšet šéf ČSSD Jiří Paroubek, že by rád v čele Senátu lidovce, dosavadního místopředsedu komory Petra Pitharta.

Hlasy soc. dem. (29) s lidovci (7) by ale pro jeho zvolení nestačily. Potřeboval by aspoň dalších pět senátorů. Šéfka pětičlenného Klubu otevřené demokracie Soňa Paukrtová však Právu potvrdila, že při dosavadních jednáních o Pithartovi nepadlo ani slovo a že účastníci křeslo pro Sobotku nezpochybňovali.

Dienstbier by bral zahraniční výbor

Změny nastanou ve vedení výborů. Občanští demokraté pod tlakem volební porážky ČSSD přepustí hospodářský výbor. Uvažují si ponechat vedení čtyř výborů a to ústavně-právního, pro evropské záležitosti, zdravotního a také imunitního.

Soc. demokraté by měli předsedat stejnému počtu výborů, tedy vedle hospodářského ještě zahraničnímu, pro vzdělávání a pro územní rozvoj.

Šanci obsadit vedení zahraničního výboru má exministr Jiří Dienstbier (za ČSSD). „Počkejme si, jednání probíhají. Zahraniční výbor patří k tomu, co bych bral,“ řekl na dotaz Práva.

V neděli vyprší mandát 22 senátorům, kteří buď neobhajovali křeslo, nebo ve volbách neuspěli. Těm Kancelář Senátu vyplatí odchodné ve výši pětinásobku základního platu, který činí 61 400 korun. Každému připadne přinejmenším 307 tisíc Kč. Lépe na tom budou díky funkčním příplatkům například místopředseda Senátu Jan Rakušan (ČSSD), který už křeslo neobhajoval, či šéf zahraničního výboru Richard Sequens (za US-DEU), jenž nepostoupil do druhého kola.

Reklama

Výběr článků

Načítám