Hlavní obsah

Jan Farský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Bývalý starosta Semil Jan Farský (*1979) v roce 2010 kandidoval do Sněmovny ze sedmnáctého místa. To pro něj však nebyla překážka, aby se stal za TOP 09 poslancem. Mandát obhájil i v roce 2013. V roce 2017 se do Sněmovny dostal za nový subjekt hnutí Starostové a nezávislí, poslancem byl do roku 2022.

Po odmaturování na semilském gymnáziu vystudoval Jan Farský Právnickou fakultu na Masarykově univerzitě v Brně. Jakmile dosáhl titulu magistr, dostal se coby právník na Městský úřad Semily. Poté se rok živil jako koncipient v advokátní kanceláři. V letech 2005 až 2006 byl zaměstnán jako poradce místopředsedy vlády pro ekonomiku Martina Jahna. Když tento muž odešel z politiky do společnosti Škoda Auto, Jan Farský ho tam následoval.

V roce 2002 byl Farský zvolen za hnutí Volba pro Semily do místního zastupitelstva. V příštích volbách se pak stal přímo starostou města Semily. Byl členem hnutí Starostové pro Liberecký kraj, kde zastával funkci místopředsedy. V letech 2008 až 2010 a 2016 až 2018 byl také zastupitelem Libereckého kraje.

V roce 2010 byl za TOP 09 zvolen poslancem Parlamentu České republiky. Ačkoli na kandidátce mu patřilo poslední místo, v Libereckém kraji získal mezi kandidáty TOP 09 nakonec nejvyšší počet hlasů, více než osm procent. V roce 2013 byl znovu zvolen poslancem.

Po ukončení spolupráce Starostů a nezávislých s TOP 09 a po rozpadu koalice s KDU-ČSL se Farský stal celorepublikovým lídrem hnutí STAN, které se do voleb do Poslanecké sněmovny 2017 rozhodlo kandidovat samostatně. Do Sněmovny se dostal z pražské kandidátky Starostů.

Rezignace kvůli stipendiu

V letech 2017 až 2022 byl předsedou poslaneckého klubu STAN, na post rezignoval poté, co získal půlroční prestižní stipendium na Oregonské státní univerzitě v USA. Původně Farský zamýšlel ponechat si tento mandát i post poslance, plat odevzdávat na charitu a na případná hlasování přicestovat do ČR. To se ale setkalo se silnou kritikou a Farský na své funkce v roce 2022 rezignoval.

Od roku 2022 je místopředsedou STAN, předseda hnutí Vít Rakušan jej pověřil přípravou kandidátky do Eurovoleb 2024. Podle předběžných domluv by měl být dokonce lídrem hnutí.

Volby do Evropského parlamentu 2024: Datum, jak fungují a koho volit

Eurovolby

Články k tématu