Hlavní obsah

Jako kdyby žádná vládní krize nebyla. V koalici panuje příměří

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žádné vypovídání koaliční smlouvy nebo razantní změny. Po tříhodinovém večerním jednání koaliční rady ve Strakově akademii to téměř vypadá, jako by se uplynulé dva týdny vůbec nekonaly. Hádky a ostré výroky kvůli reorganizaci policie jsou ty tam.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vpravo) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán po jednání zástupců koaličních stran

Článek

Před novináře po schůzce koaličních špiček postupně přišli ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), lidovecký šéf poslanců Jiří Mihola a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO).

Všichni mluvili a působili tak, jako by se v uplynulých dnech žádná vládní krize neudála. „Koaliční rada proběhla v konstruktivní a poměrně klidné atmosféře. Bouře nebyla tak velká,“ komentoval Mihola.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání zástupců koaličních stran

Sobotka se nám omluvil, tvrdí Pelikán

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle Pelikána dokonce omluvil za to, jakým způsobem byla reforma policie podepsána.

„Zdůrazňovali jsme své rozhořčení, že uprostřed dohadovacího jednání došlo k podpisu reorganizace. Pan premiér na to říkal, že on nepochopil, že je to dohadovací jednání přerušeno, myslel, že je ukončeno. Omluvil se nám za to,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Šéf vnitra Milan Chovanec zase podle zástupců ANO připustil, že měl se členy vlády chystanou reorganizaci projednat. „Pan premiér řekl, že to bude řešeno na vládě, bude chtít, aby pan Chovanec změny popsal a jestli jsou tam zapracovány návrhy státních zástupců,“ sdělil Pelikán.

Doplnil, že hnutí ale reorganizaci stále odmítá. „Pokud jde o samotný obsah, setrvali jsme na našich stanoviscích. Nové argumenty nezazněly a nebylo nám uspokojivě vysvětleno, proč se ta reorganizace dělá překotně,” řekl Pelikán.

Koalice si určila priority

Požadavek hnutí ANO a lidovců, aby premiér svolal Bezpečnostní radu státu, se na koaliční radě moc neřešil. Zatím se tedy počítá s termínem 20. července.

Ani změny v koaliční smlouvě, které chtělo Babišovo hnutí, nakonec nejsou vůbec razantní. Budou jen technického rázu. „Pokud dojde v budoucnu k neshodě nebo rozporu, předseda vlády by musel svolat jednání v určitém časovém limitu,“ přiblížil Zaorálek.

Zástupci koalice si na jednání mimo jiné určili prioritní zákony, které chtějí protlačit Sněmovnou. Patří mezi ně protikuřácký zákon, školský zákon, zelená nafta pro živočišnou výrobu, EIA či prokazování původu majetku.

Ve čtvrtek se sejde bezpečnostní výbor

Ke složení zbraní a zklidnění situace vyzval dva hlavní soky - Babiše a Chovance - už na odpolední schůzce prezident Miloš Zeman. [celá zpráva]

Téměř to tedy vypadá, jako by ho politici poslechli. Situace se ale může rychle zvrátit, o policii má totiž ve čtvrtek odpoledne jednat sněmovní bezpečnostní výbor. Na tom by měl vystoupit odcházející šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta i šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek.

Komárek před několika dny prohlásil, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního” úniku informací při objasňování hospodářské trestné činnosti. [celá zpráva]

Tuhý nato v úterý dopoledne podal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) trestní oznámení pro podezření z pomluvy a dalších trestných činů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám