Hlavní obsah

Jako by se nechumelilo. Na Pradědu spustili vlek a lyžuje se

Právo, Pavel Karban

Trocha útěchy po všech komplikacích kvůli koronaviru. Zhruba po třech týdnech se ve středu ráno opět rozjel vlek v lyžařském středisku Ovčárna v Jeseníkách. Po uvolnění opatření ze strany vlády, zavedených kvůli pandemii koronaviru, ale našlo na zasněžený svah cestu zatím jen pár lidí.

Lyžování na OvčárněVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„K obnovení sezony mě vedl fakt, že sněhu je dostatek. Je to přírodní sníh, je ho tady od metru dvaceti do zhruba třech metrů. A po vydání rozhodnutí ministra zdravotnictví a usnesení vlády, kde jsou povolena venkovní sportoviště, jsem se rozhodl přispět k pohybu a zdraví lidí tímto způsobem,“ řekl k obnovení provozu ve Ski areálu Praděd jeho provozovatel Josef Figura.

Lyžařská střediska se v Jeseníkách uzavřela nařízením vlády kvůli hrozbě koronaviru 13. března.

Vláda otevřela sportoviště. Lidé se předhánějí v rezervacích

Koronavirus

Ovčárna je nejvýše položené lyžařské středisko v Česku, na milovníky lyžování tu čeká zhruba 750 metrů dlouhá sjezdovka. Zatím v areálu spustili vlek C. Provozovatel předpokládá, že jsou schopni obnovit provoz na všech vlecích, pouštět je ale budou podle návštěvnosti.

Komplikace s dodržováním hygienických předpisů zavedených kvůli koronaviru Figura nečeká. „Při přísném dodržování hygienických předpisů jsme schopni dodržet všechna rozhodnutí ministerstva,“ ujistil.

Nebojí se ani toho, že by o velikonočním víkendu bylo na Ovčárně přelidněno. „Kyvadlová doprava je zastavena a osobní doprava je regulovaná. Parkovací plochy jsou zhruba pro 60 aut, a kdyby k tomu přišlo, tak se vejde i 70. Tento provoz není výdělečný, je to pouze náš příspěvek k tomu, aby lidé mohli sportovat,“ zopakoval.

Lékařka: Lidi, hýbejte se

Koronavirus

Ještě než se dal vlek ve středu ráno opět do pohybu, museli na Ovčárně sjezdovky upravit. „Upravovali jsme je naposledy těsně před zavřením. Naštěstí ty přírodní podmínky jsou tady vynikající. Celou dobu bylo jasno, mrazivo a teploty byly pod nulou,“ popsal Figura.

Hodinu po poledni se po sjezdovce prohánělo jen pár lyžařů. Jedním z nich byl 31letý Honza z Opavska. „Je to pecka, jako každý duben,“ pochvaloval si muž, jenž se opět „sklouznul” po čtyřech týdnech. „Podmínky jsou super, žádné kamení, sněhu dost, na Velikonoce to krásně vydrží,“ dodal.

Podle Figury by mohly být sjezdové tratě na Ovčárně v provozu do konce dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám