Hlavní obsah

Jakl: Z Hradu nikdo Nečasovu omluvu nevynesl, zazdil bych ho do hladomorny

– Praha
Právo, dan

Zástupci prezidenta Václava Klause popřeli, že by soukromý omluvný dopis premiéra Petra Nečase unikl do médií z Hradu. Jak prezidentův mluvčí Radim Ochvat, tak Klausův tajemník Ladislav Jakl to považují za vyloučené. Nečasova soukromá písemná omluva za slova o "ekonomické debilitě" unikla do médií a premiér tím byl zdrcen.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezident Václav Klaus se svým tajemníkem Ladislavem Jaklem

Článek

Nečas se Klausovi v dopise omluvil za svůj výrok, že nepřijetí stabilizačního balíčku by byl krok „za hranicí politické a ekonomické hlouposti, to už je na hranici politické a ekonomické debility“. Učinil to v soukromém dopise, a když byl s obsahem dopisu konfrontován v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT, byl nepříjemně zaskočen. Bylo na něm vidět, že je únikem informace doslova zdrcen.

"Z Hradu? Nikdy!"

Pokud zmíněný soukromý dopis měli znát jen autor a adresát, mohl uniknout z Hradu, například od nejbližších spolupracovníků prezidenta.

Mluvčí Hradu Radim Ochvat to ale vyloučil. „Je to naprosto nemožné a vyloučené! Nic takového se z naší strany nestalo! Pan prezident dostal dopis zalepený a nedal ho nikomu ze svých rukou,“ sdělil Právu v SMS Ochvat.

Také Klausův tajemník Ladislav Jakl odmítl, že by informace o dopise unikla z Hradu.

„Informace neutíkají, nemají nožičky. Někdo je donáší. Na Hradě nikdo takový není, to bych ho zazdil do hladomorny,“ napsal Jakl Právu.

„To, že je tato informace uvolněna, mě překvapuje, lidsky mě to zasahuje. To, co se sdělí v soukromí, považuji za neveřejnou záležitost, a nikdy jsem nikomu nesděloval obsah soukromé komunikace a korespondence,“ uvedl Nečas. „Nechtěl jsem se dotknout pana prezidenta a omluvil jsem se mu, ale musím říci, že osobním, soukromým dopisem Petra Nečase Václavu Klausovi,“ dodal premiér.

Klaus přiměl Nečase k sebekritice

Ať už dopis unikl odkudkoliv, svědčí o jednom: premiér si uvědomil, že volbou nepřiměřených slov přestřelil. A že Klaus, který v kritice zvýšení daní nepolevil, Nečase přiměl k sebekritice, byť neveřejné.

Klaus má několik poradců, vedle Jakla i Petra Hájka či Jiřího Payna, kteří se kritikou Nečase a ODS netají. A zákulisní tah, jímž zveřejnění důvěrného dopisu nepochybně je, Nečase před televizními diváky ponížil.

Nečas svá slova o politické debilitě uvedl na dotaz, jestli nepřemýšlí o stažení daňového balíčku vládou, řada kritiků zvyšování daní si ale výrok vztáhla na sebe. Mnozí ho začali spojovat i s prezidentem Klausem. Ten se kritikou vládního balíčku netajil a před hlasováním uvedl, že zvyšování daní je chyba a „politická sebevražda“. Pak přidal i výzvu, aby poslanci zapojili „zdravý rozum“.

Občas spolu nesouhlasí

Podle premiéra jsou vztahy mezi ním a prezidentem standardní. „Máme mezi sebou běžný dialog na úrovni premiéra a prezidenta. S tím či oním mým krokem pan prezident nesouhlasí, stejně jako já občas nesouhlasím s tím či oním krokem pana prezidenta,“ poznamenal včera Nečas.

Klaus začal v posledních týdnech tvrdě kritizovat vládní kroky. Kromě daní si od premiéra vyžádal garanci, že církevní restituce neprolomí hranici 1948, a tím nepřímo podpořil i nespokojené vládní poslance, kteří jsou v této věci na vážkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám