Hlavní obsah

Jak zmírnit prohibici? Hegerovo ministerstvo chce definovat bezpečný alkohol

Ministerstvo zdravotnictví hledá cesty, jak zmírnit plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu vyhlášený v pátek večer. Možností je například definování bezpečného alkoholu. V diskusním pořadu televize Prima Family to v neděli řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

"Otevřeli jsme diskusi, co bude dále. Začínáme hledat, jak to opatření omezit," řekl v pořadu Heger. Podle ministra existují tři možnosti, jak by se zákaz mohl uvolnit. Otravy metanolem si v Česku vyžádaly už 20 obětí, přes dvě desítky lidí v souvislosti s těmito případy policie obvinila.[celá zpráva]

"Díky počtu postižených se mohou zpřesňovat statistiky a dají pravděpodobnou možnost, že začneme to opatření omezovat z plošného na lokální nebo některé druhy alkoholu," uvedl Heger. Potřeba by podle něho bylo definovat mimo jiné to, jak přesně vypadají falešné kolky a etikety nebo, jak lidé poznají, že byly kolky použity opakovaně.

Podle vyjádření ministra v České televizi si ale zatím nikdo netroufne říct, že bezpečný by mohl být třeba drahý zahraniční alkohol, který zraje několik let, jako je whisky. Vymezit hranici mezi bezpečným a nebezpečným alkoholem podle něj bude z právního hlediska velmi obtížné.

Vyčistit distribuční síť

Další možností, jak zákaz uvolnit, je samozřejmě to, že se přestanou objevovat další otrávení lidé nebo se policii podaří objevit zdroj a následně zmapuje a vyčistí distribuční síť. Celoplošný zákaz prodeje alkoholu nad 20 procent ale bude podle ministra určitě několik dní trvat.

Nejčernější scénáře krizového plánu podle Hegera počítají s tím, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu bude platit i několik měsíců. "Ale doufám, že to tak nebude," poznamenal v ministr.[celá zpráva]

Opozice navrhuje větší regulaci trhu

Opoziční poslanec Jeroným Tejc (ČSSD)řekl, že by byl pro větší regulaci prodeje tvrdého alkoholu v Česku. Navrhuje mimo jiné omezení maximálního balení, v němž mohou být lihoviny prodávány. Zatímco nyní si lidé mohou koupit i šestilitrový barel, Tejc si myslí, že maximální balení by mělo být jeden nebo dva litry. Možností je podle něj také to, že by všichni prodejci lihovin včetně restaurací museli mít licenci.

Pro regulaci formou licencí ale není vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM), podle ní by se spíše měla sjednotit kontrola, na níž se dnes podílí více orgánů, především obchodní a potravinářská inspekce a také celní správa.

Podle ministra Hegera je také otázkou, zda nezvýšit daně na alkohol, který je podle něj v Česku ve srovnání s jinými evropskými zeměmi stále poměrně levný. Podle ministra by současná tragédie mohla urychlit změny v legislativě, které by dostupnost alkoholu v Česku omezily.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám