Hlavní obsah

Jak se vyrábí caipirinha, ukázalo Božské Rio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na stadionu Maracaná v Rio de Janeiru byly v noci na sobotu zahájeny olympijské hry slavnostním ceremoniálem. Řeč na ceremoniál, ale také na basketbalová či cyklistická klání přišla v pořadu Božské Rio na serveru Sport.cz. Kromě toho barman Zdeněk Hartman ukázal, jak správně udělat typický brazilský drink caipirinha.

Studio Božské RioVideo: Sport.cz

 
Článek

Ceremoniál sledovaly na stadiónu desetitisíce fanoušků. Televizní přenos zapnuly podle organizátorů tři miliardy lidí. Po slavnostním zahájení následoval ohňostroj.

Show stála organizátory tři milióny eur. Akci si nenechali ujít ani lidé v ulicích Rio de Janeira. „Na umění je nejkrásnější to plýtvání a vymýšlení blbostí. Tvůrci si to vždycky hodně užijí,“ komentoval akci scénárista seriálu Okresní přebor Petr Kolečko. Zároveň dodal, že show byla výtvarně pestrá.

A slavnostní zahájení neproběhlo jen v Brazílii, ale také v parku Rio-Lipno. Zahájení doprovázeli tanečníci a hudebníci v brazilském rytmu. Návštěvníci si mohli užít přítomnost olympioniků Evy Samkové, Romana Šebrleho nebo třeba Kateřiny Neumannové.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Oheň na stadionu Maracaná zapálil vytrvalec Vanderlei Cordeiro de Lima. Zahájení her se budou věnovat hosté ve studiu Božského Ria.

Ač většina sportovců začne v Riu závodit až po zahájení her, někteří už mají první výkony za sebou. už v pátek padl rekord v lukostřelbě, o nějž se postaral korejský lukostřelec Kim U-čin. A právě lukostřelbu i vyzkoušela i reportérka Novinek Aneta Lednová. Potom, co vystřelila poslední šíp, na kameru ukázala, co všechno má otlačené a co ji bolí. Takže i když možná lukostřelba nevypadá náročně, rozhodně tomu tak není.

A vědí čeští sportovci, z čeho se dělá národní brazilský drink caipirinha? Někteří z nich se složení (cachaca, limetka, třtinový cukr) přiblížili a jiní byli, jak se říká, vedle. Správnou přípravu ve studiu ukázal barman Zdeněk Hartman, který drink namíchal a ještě předvedl ohnivou show.

Caipirinha
Caipirinha je označení pro venkovský drink, protože samotný název vychází ze slova caipira, což znamená venkovan.
Brazilský národní drink vzniká spojením destilátu cachacha, který je přirovnáván k rumu a je vyráběn z cukrové třtiny, přidá se limetka a třtinový cukr.
V poslední době začíná být caipirinha podle barmana Zdeňka Hartmana z Prahy docela populární. „Dřív to lidé moc neznali a teď, jak víc cestují, tak mají chuť ochutnat něco nového. Čechů je méně, ale více převládají turisté. Hodně oblíbená je u německých turistů,“ říká.
Poprvé se caipirinha objevila v roce 1918 v oblasti Sao Paula. Předchůdcem je lék na španělskou chřipku ve složení citrón, med, česnek a alkohol.

Froomův zvláštní pohyb hlavou

Jedním z hostů studia byl i plavec Jan Šefl, který se na olympijské hry neprobojoval a zklamání je na něm vidět. „Netrénuju a dělám všechno pro to, abych se vyhnul zprávám z dění v Riu, jsem z toho strašně zklamaný,“ potvrzuje Šefl.

Zřejmě se mu to ale úplně nepovede, jelikož v bazénu bude bojovat jeho přítelkyně Barbora Závadová, která už v sobotu startuje v polohovém závodě a jejím cílem je účast ve finále.

Ve studiu dále promluvil sportovní lékař Jiří Dostál, který se věnuje hlavně cyklistům a hokejistům a popsal, jak s nimi pracovat, aby měli nejlepší formu. Například vysvětlil, proč Chris Froome dělá zvláštní pohyb hlavou dolů. „On je totální profesionál. Dělá usilovný výdech v určitých frekvencích, a tak začne manipulovat s fyziologickými parametry. Je schopen zvýšit svůj výkon,“ vysvětluje Dostál.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám