Hlavní obsah

Jak Paroubek mluvil o nutnosti předčasných voleb, než je zarazil

– Praha
Novinky, Jiří Mach

ČSSD změnou názoru na konání předčasných voleb v úterý vzbudila značné rozpaky podobné těm, které nastaly po svržení vlády uprostřed předsednictví EU. Zatímco však vyslovení nedůvěry bylo výsledkem dlouhodobého úsilí, úterní stopka předčasným volbám přišla ze dne na den. O tom, že ji zřejmě ani sám předseda ČSSD Jiří Paroubek neplánoval, svědčí jeho předchozí výroky.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek, Novinky

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek

Článek

Paroubek se hned druhý den po odložení voleb Ústavním soudem s nadšením přidal k výzvě nejvyšších státních činitelů, kteří tlačili na soud tvrzením, že předčasné volby jsou ve veřejném zájmu.

"Vítám prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů v čele s prezidentem republiky adresované Ústavnímu soudu, ve kterém definují konání předčasných voleb v co nejbližším termínu,“ reagoval v tiskovém prohlášení lídr ČSSD Jiří Paroubek. 

Minulý čtvrtek Paroubek upozornil, že některé politické strany by mohly porušit politické dohody a zkomplikovat konání voleb 6. a 7. listopadu.

"Pokud budou platit politické dohody z počátku tohoto týdne, měly by se předčasné volby uskutečnit 6. a 7. listopadu,“ řekl Právu Paroubek. "Můj soukromý tip je, že některé strany se to budou snažit komplikovat,“ dodal Paroubek s tím, že na mysli měl lidovce a Stranu zelených, které mají podle posledních průzkumů jen malou šanci na vstup do Sněmovny. Stejná slova pak veřejně sdílel i na svých stránkách na sociální síti Facebook. 

Foto: Facebook.com, Novinky

"Tipnul bych si, že ODS a TOP 09, a samozřejmě také zelení a lidovci, udělají vše pro to, aby došlo k odkladu voleb na jaro. A ještě to budou chtít svést na sociální demokraty," napsal na Facebooku 10. září.

O den později, když ústavní novela prošla Sněmovnou, napsal: "Doufám, že se tím otevřela cesta k posunutému termínu 6. a 7. listopadu. Jsem rád, že i když se některé politické dohody nedodržují, tato dohoda dodržena byla. Jistě to pro mnoho politiků bylo bolestivé, a proto si toho napříč celým politickým spektrem velice vážím."

Náhle rozpoznané riziko

Argument, že rozpuštění Sněmovny jsou pro Českou republiku v současnosti přílišným rizikem, zní od vedení ČSSD jako úplné novum. "Myslím, že je 99procentní jistota, že Ústavní soud nerozhodne stejným způsobem,“ říkal ještě v sobotu Paroubek, čímž rozháněl obavy, že by ústavní soudci zamítli další novelu Ústavy, která měla vést k rozpuštění Sněmovny a vypsání nových voleb.

Aby ústavní návrh prošel, uvalila dokonce ČSSD na své poslance povinnost hlasovat. Dva se sice vzepřeli, ale jelikož zákon hladce prošel, nevyvozovalo z toho vedení důsledky.

Za snahu odložit volby kritizoval zelené a lidovce

V pátek se Paroubek při diskuzi o mimořádných volbách do Sněmovny tvrdě opřel do zelených, aniž zřejmě tušil, že se na jejich stranu po víkendu přidá.

"Já chápu, o co zeleným jde, a to je potřeba říct otevřeně. Jde jim o to, že spoléhají na zázrak, na resuscitaci svých volebních preferencí, když budou volby někdy v květnu! Upřímně řečeno, to byste museli mít tento Parlament takový, že byste ho měli změnit na dlouhý Parlament jako Cromwella, abyste se dočkali pěti procent preferencí! Připomínáte mi Madame du Barry, jak ji honil po popravišti kat Sanson, když říkala 'un moment' - ještě chviličku!“ hřímal před poslanci Paroubek, za což sklidil potlesk ČSSD.

V průběhu minulého týdne zároveň stupňoval tlak na představitele ostatních politických stran. "Pokud některé politické strany budou ještě dnes stupňovat své požadavky, budeme nuceni konstatovat, že jim jde o to se nedohodnout,“ prohlásil minulý týden v pondělí Paroubek s tím, že by ostatní politici měli ustoupit ze svých stranických pozic.

Vysvětlení pro náhlý obrat v názoru na termín konání voleb nevnáší do věci ani konstatování šéfa volebního štábu ČSSD Jaroslava Tvrdíka, který den po odložení výkonu voleb prohlásil, že zastavení kampaně by stranickou pokladnu stálo sto miliónů korun.

Jednotliví volební lídři soc. dem. v krajích tehdy dostali ze stranické centrály pokyn v kampani pokračovat. Lidový dům také nechal vytisknout letáky oznamující pokračování v kampani s heslem "Jedeme dál“.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám