Hlavní obsah

Jablonec vyhlásil kalamitu a nasadí Stalinovy ruce. Na východě hrozí sněhové jazyky

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval před nebezpečím tvorby sněhových jazyků ve východních oblastech republiky. Výstraha platí až do středečního podvečera. Jablonec nad Nisou vyhlásil kvůli přívalům sněhu kalamitní stav.

Foto: David Taneček, ČTK

Stroj nazvaný Stalinovy ruce používají ve Vrchlabí na Trutnovsku k úklidu sněhových bariér.

Článek

V Jablonci napadlo přes víkend kolem půl metru sněhu a městské služby nejsou s to dodržovat lhůty na odklízení chodníků a komunikací.

Po vyhlášení kalamitního stavu není obec vázána časovými limity pro obnovu sjízdnosti komunikací.

„Prioritně je potřeba zprůjezdnit všechny trasy pro městskou dopravu a vozy integrovaného záchranného systému. Sněhem je zavaleno 70 procent chodníků, sníh je potřeba uklidit z rozhledových polí na křižovatkách, z přechodů pro chodce a ze zastávek MHD," uvedla mluvčí radnice Markéta Hozová.

Foto: David Taneček, ČTK

Stroj nazvaný Stalinovy ruce používají ve Vrchlabí na Trutnovsku k úklidu sněhových bariér.

Technické služby do úklidu sněhu nasadí i obří lopatkový nakladač ruské výroby, takzvané Stalinovy ruce.

Za zimu napadlo již 160 centimetrů sněhu 

Hlavní ulice ve městě jsou protažené a sjízdné, lemují je ale vysoké sněhové mantinely a do některých míst se ještě ani technika nedostala.

Foto: David Taneček, ČTK

V Jablonci napadlo během víkendu až půl metru sněhu (ilustrační foto)

„Žádáme řidiče o respektování dopravního značení a tabulí s informacemi o plánovaném úklidu sněhu. Přeparkováním a uvolněním prostoru pro průjezd techniky výrazně přispějí ke zklidnění situace na parkovacích plochách,” dodala mluvčí radnice.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V Libereckém kraji napadlo do rána místy až 20 centimetrů sněhu a stále se objevují sněhové přeháňky. Na snímku je silnice ve Smržovce na Jablonecku.

V Jablonci od začátku letošní zimy napadlo 160 centimetrů sněhu, za celou zimu 2015/2016 to bylo jen 125 centimetrů. Rekordní byla v podhorském městě zima 2009/2010, kdy nasněžilo od listopadu do dubna 340 centimetrů

Na východě hrozí sněhové jazyky

„Během noci na úterý bude na Moravě a ve Slezsku zesilovat severovýchodní vítr na čerstvý, místy s nárazy kolem 55 kilometrů v hodině. V kombinaci s prachovým sněhem bude čerstvý vítr od druhé poloviny noci na úterý do středečního večera vytvářet od středních poloh sněhové jazyky,” upozornili meteorologové.

Varování se vztahuje na Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj od úterní 1.00 do středečních 18 hodin.

Výstraha se týká primárně poloh nad 400 metrů nad mořem.

Reklama

Výběr článků

Načítám