Hlavní obsah

Jablonec chce odlov exotické šelmy, která se pohybuje v okolí města

Právo, Michael Polák

O souhlas s odlovem exotické šelmy, která se potuluje v lesích na Jablonecku, žádá magistrát Jablonce nad Nisou. Město už kvůli šelmě varovalo obyvatele, aby nepouštěli děti samotné do lesa, psy na volno a aby raději nechodili na houby. Teď už také doručilo žádost o odlov šelmy Správě chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Právu to potvrdil její vedoucí Tomáš Korytář.

Foto: Magistrát města Jablonce nad Nisou

Fotografie z mobilního telefonu a noční snímek z fotopasti jsou zatím jediné důkazy o výskytu šelmy. Jablonecko je ale kvůli nim ve střehu.

Článek

„O žádosti Jablonce chceme rozhodnout bezodkladně. Takováto exotická nepůvodní šelma může totiž představovat poměrně zásadní zásah do druhové rozmanitosti. Je to velký predátor a může to mít vliv na mysliveckou zvěř, ptactvo i drobné savce. A samozřejmě bereme v úvahu i veřejný zájem a bezpečí obyvatel,“ řekl Právu Korytář.

Neznámou kočkovitou šelmu nejprve vyfotili mobilním telefonem na konci září v Kořenově na Jablonecku, na počátku října ji pak zachytila myslivecká fotopast v Lukášově, tedy už v těsné blízkosti padesátitisícového Jablonce nad Nisou.

„Šelmu skutečně zachytily fotopasti v blízkosti Jablonce, pohybuje se v dosahu obytné zástavby, jde o výrazně větší zvíře, než je kočka domácí, ale odborníci dosud nedokázali identifikovat druh této šelmy,“ uvedl také primátor Jablonce Jiří Čeřovský (ODS). Podle něj se situací kolem šelmy zabývá bezpečnostní rada města.

Fotopast pořídila další snímek šelmy potulující se v lesích na Jablonecku

Domácí

Odborníci z CHKO Jizerské hory jsou podle záběrů z fotopastí přesvědčeni, že se nejedná ani o rysa, ani o kočku divokou. „Výškou by rysovi odpovídala, ale tvarem uší, tvarem hlavy a těla a rozhodně délkou ocasu se od rysa naprosto liší. Od kočky divoké se zase velmi výrazně liší především velikostí těla i jeho stavbou či charakterem ocasu,“ upřesnil Korytář.

Kočka divoká se podle něj navíc v severních Čechách nevyskytuje. Záznamy o jejím sledování pocházejí spíše ze západních Čech, Pošumaví a Moravy. „Byla by to krásná zpráva, že se tu objevila kočka divoká. Ale to, co bylo vyfoceno, určitě kočkou divokou není,“ dodal Korytář.

Foto: Magistrát města Jablonce nad Nisou

Noční snímek z fotopasti

Podle něj jde o některou z exotických kočkovitých šelem, uvažuje se o pumě, jaguárovi, levhartovi či servalovi. „Dostupné fotky jsou bohužel nekvalitní, a tak nejde bez všech pochybností určit jeden konkrétní druh,“ doplnil šéf Správy CHKO Jizerské hory.

Ze zákona má právo k odlovu takové nepůvodní šelmy pouze myslivecký hospodář nebo myslivecká stráž. Pokud Správa CHKO Jizerské hory udělí souhlas s odlovem, bude moci šelmu ulovit kterýkoliv myslivec, respektive držitel loveckého lístku. Podle Tomáše Korytáře by rozhodnutí mohlo padnout do 14 dnů. O tom, jakým způsobem by měla být šelma ulovena, by pak měla rozhodnout policie ve spolupráci s jabloneckým magistrátem a myslivci.

Reklama

Výběr článků

Načítám