Hlavní obsah

Ištvan se brání: V Itálii také stíhají Berlusconiho

Právo, Radim Vaculík

Šéf olomouckých vrchních žalobců Ivo Ištvan ve středu odmítl jakkoli reagovat na ostré výroky zástupců ODS vůči své osobě v souvislosti s úterním obviněním exšéfa této strany Petra Nečase, nijak nekomentoval ani nařčení o tom, že je „škůdcem demokracie“. Podobné kauzy se podle něj řeší i jinde v Evropě.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Článek

„Jestliže nám zase někdo spílá, tak to už je náš osud. Výroky politiků nekomentujeme a na spílání kohokoli nereagujeme,“ uvedl ke kritice představitelů ODS Ištvan. [celá zpráva]

Naopak se blíže vyjádřil k tvrzení současného předsedy ODS Petra Fialy o „kriminalizaci politického jednání“ ze strany orgánů činných v trestním řízení. Poznamenal, že podobné kauzy řeší i v jiných státech Evropy.

V zahraničí si již odpověděli

„V Neapoli od úterý začal další proces s bývalým premiérem Silviem Berlusconim kvůli údajnému uplácení senátora Sergia De Gregoria za to, že v horní komoře opustí řady vládní koalice. Možná je zřejmé, že i obdobné věci se tedy stíhají anebo vyšetřují v západních demokraciích, a nevím, jestli to vyvolává takový poprask jako u nás,“ řekl ve středu Právu Ištvan.

Podle obžaloby Berlusconi v roce 2006 zaplatil levicovému zákonodárci tři milióny eur (přes 80 miliónů korun) za to, že v horní komoře opustí řady koalice. To přispělo k tomu, že v roce 2008 padl kabinet premiéra Romana Prodiho.

Ištvan následně připomněl i další kauzu, tentokrát ze Španělska. „Tamní Nejvyšší soud už před řadou let rozhodoval opět podobný spor, který se týkal kromě jiného právě směny jakési podpory za politické funkce. A rozhodl, že v demokratickém systému není prostor pro korupci, která počítá s kupováním hlasů volených zástupců lidu. Chci tím naznačit, že samozřejmě v zahraničí jsou takovéto věci stíhány a vyšetřovány, tudíž dle našeho názoru není důvodu, abychom se u nás tvářili, že tento problém neexistuje,“ podotkl šéf olomouckých žalobců.

Na otázku, kterou podle něj české orgány otevřely, tedy nakolik je přípustné, aby byl ovlivňován proces schvalování zákonů, v zahraničí už odpověděli, míní Ištvan.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám