Hlavní obsah

Inverzní počasí přineslo před víkendem na vrcholky Krušných hor sluníčko

Právo, Rudolf Voleman

Slunečné počasí se rozzářilo v pátek na nejvyšších vrcholcích Krušných hor. Inverzní počasí totiž způsobilo, že zatímco v údolích bylo pod mrakem, na horách svítilo sluníčko na modré obloze. Mezi údolími a vrcholy hor ležela přitom těžká mlha, která namrzala na stromy.

BEZ KOMENTÁŘE: Inverze v Krušných horáchVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„S hustými mlhami můžou mít řidiči problémy,“ uvedl šéf zimní údržby v Karlovarském Kraji Josef Bulka. „Sám jsem kvůli neuvěřitelně husté mlze občas nevěděl, kam vlastně jedu,“ popisoval. O to víc má řidič radost, když vyjede na hřeben Krušných hor a vysvitne skrze mlhu slunce.

Řidiči by ale měli dávat při cestě za sluníčkem na hory pozor i na námrazy. „Vyjížděli jsme solit silnice nejenom k Božímu Daru v Krušných horách, ale v uplynulých dnech i na silnici I/6 z Karlových Varů do Prahy, která také nad Bochovem namrzala,“ uvedl Bulka.

Podle něj se v nížinách pohybují teploty nad nulou, ale v místech s mlhami kolem nuly a na horách dosahují až mínus tří stupňů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

„Podobné počasí nás bude doprovázet podle předpovědí i o víkendu,“ uvedl Bulka.

Arnošt Zetl z horské služby na Božím Daru již viděl ve stopě první dva běžkaře. „Byli ale jediní. Občas se takhle nějací nadšenci na začátku zimy objeví,“ uvedl Zetl.

Na hřebenech Krušných hor přitom leželo zhruba jen šest centimetrů sněhu. Na Klínovci, kde svítilo celý den sluníčko, ale nebylo po sněhu skoro ani památky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám