Hlavní obsah

Inspekce podezírá elitní detektivy ze zneužití pravomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inspekce ministra vnitra podezírá elitní detektivy z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a z podvodu. Uvádí to zpráva Nejvyššího státního zastpitelství (NSZ), které zjišťovalo, jestli prověřování není nátlakem na policisty vyšetřující kauzu "biolíh". Úřad došel k závěru, že vyšetřování nikdo neovlivňuje.

Článek

Prověřování policistů začalo už v vloni v prosinci. "Provedená dohledová prověrka vyloučila jakékoli ovlivňování této trestní věci," sdělilo NSZ ve zprávě zabývající se vyšetřováním případu "biolíh".

Inspekce minulý týden prohledala kanceláře policistů z ÚOOZ. Podle televize Nova to byli kriminalisté, kteří našli souvislost mezi lednovou vraždou kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a korupční aférou kolem biolihu, v níž jako obvinění figurují i dva bývalí členové ČSSD a státní zaměstnanci.

Podle ministerstva vnitra však prověřování policistů inspekcí s případem nesouvisí. Mluvčí ministerstva Radka Kovářová připomněla, že inspekce prověřuje podezření, že si elitní policisté z ÚOOZ nechávali neoprávněně proplácet přesčasy, pohotovosti a že špatně nakládali s penězi ze zvláštního fondu, který měl sloužit k vyplácení policejních informátorů. [celá zpráva]

Podle ministra vnitra Františka Bublana zatím nikdo nebyl obviněn.

Langer se zlobí, Bublan žádá omluvu

Okolnosti vyšetřování této kauzy se však nelíbí stínovému ministrovi vnitra a místopředsedovi ODS Ivanu Langrovi, který ve čtvrtek vyzval šéfa inspekce Miroslava Borníka k rezignaci. Inspekce podle něho "likviduje" policisty, kteří jsou na stopě korupční aféry kolem biolihu. Aféra, která je údajně spojena i s vraždou Mrázka, se podle Langra dotýká také špiček vládní ČSSD. [celá zpráva]

Borník podle mluvčí vnitra Kovářové nevidí k rezignaci důvod. Ministr Bublan v pátek navíc místopředsedu ODS vyzval, aby se za své čtvrteční výroky omluvil.

Langer se ale omlouvat nehodlá. "Já mluvím o voze a oni o koze. Nevěřím na náhody. Zásah proti policistům, kteří vyšetřují závažnou trestnou činnost, pod rouškou špatně vyúčtovaných cesťáků, nepovažuji za náhodu, ale za vědomou snahu zablokovat odhalení tohoto korupčního skandálu sociální demokracie," trvá na svém Langer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám