Hlavní obsah

Inspekce kontrolovala gymnázium kvůli výuce náboženství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká školní inspekce udělala mimořádnou kontrolu v pražském soukromém gymnáziu Amazon. V průběhu ledna odtud totiž najednou odešlo asi 20 studentů druhého ročníku, kterým se nelíbilo, že ve vyučování se začalo stále více objevovat náboženství. Škola, která funguje druhým rokem, není církevní. Náboženství může vyučovat, ale odděleně od jiných předmětů a pouze se souhlasem rodičů.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Uvedla to v neděli Česká televize (ČT). Ředitelka školy Eva Kudrnová ale náboženství ve výuce popírá.

Výsledky kontroly zveřejní inspektoři za měsíc. Pokud zjistí vážné chyby, škola může přijít o část státních dotací.

Majitelky gymnázia, které ho zároveň vedou, patří k Církvi adventistů sedmého dne. "Projevovalo se to dost, musím říct, že i v hodinách angličtiny. Občas se v učebnici vyskytly články na téma Bůh," řekla ČT bývalá studentka gymnázia Eliška Konvičková.

Kazil prý morálku třídy

Vedení školy navíc údajně začalo žáky rozdělovat podle toho, zda vyzařují pozitivní nebo negativní energii. "Jednoho dne si mě zavolala paní ředitelka a řekla, že zjistila, že z posudků, které už si delší dobu dělá, jsem negativní a kazím morálku třídy," uvedl další bývalý student Daniel Moravec.

Matka jedné ze studentek Karolína Jeníková se proto domnívá, že škola pracovala na tom, aby svým studentům snížila sebevědomí: "Aby jim jednou mohli podat tu pomocnou ruku Boha."

Podle ředitelky se žáci snažili zničit školu

Ředitelka školy Eva Kudrnová ale náboženství ve výuce i jakékoliv rozdělení studentů popírá. Studenti podle ní z gymnázia odešli kvůli špatnému prospěchu: "Všechno pochází z jejich chování a myslím si, že všichni ti, kteří odešli, by měli šanci na dobré výsledky, kdyby se starali o studium a kdyby se nesnažili zničit školu."

Několik studentů přešlo na gymnázium Jana Palacha. Podle ředitele tohoto gymnázia Michala Musila jde o úplně normální žáky.

Rodičům začaly být aktivity gymnázia časem podezřelé, začali proto pátrat, kdo za školou stojí. Zjistili, že ředitelka, zástupkyně i několik učitelů patří k Církvi adventistů sedmého dne, která je jednou z oficiálně povolených církví v ČR. Ředitelka ČT potvrdila, že k této církvi patří. Zda je někdo další ze zaměstnanců školy také členem podobné organizace, ale podle svých slov nemá právo zjišťovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám