Hlavní obsah

Ikona komunistů Švorcová odsoudila Grebeníčka za závojenku olovovou

Právo, Novinky, jov, gö
HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Herečka Jiřina Švorcová, přestože není delegátka, vystoupila na komunistickém sjezdu. A tvrdě zkritizovala expředsedu strany Miroslava Grebeníčka za jeho dopis šéfovi KSČM Vojtěchu Filipovi. Grebeníček podle ní škodí straně. Do kritiky vedení KSČM se pustil také Miloslav Ransdorf.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiřina Švorcová na sjezdu KSČM

Článek

„Nebojte se, nebudu recitovat,“ zahájila své vystoupení Švorcová. Připomněla, že je nejstarší v sále, brzy jí bude 80 let. Pak ale změnila téma a začala hovořit o bývalém předsedovi strany Grebeníčkovi. Uvedla, že si jej vážila, i když jí šel rétorikou „trošku na nervy“.

„Mirku prosím tě, lepší než silná slova je jeden argument,“ prozradila, co kdysi Grebeníčkovi řekla. Jeho odstoupení z funkce pak dokonce považovala za „státnický čin“.

Napsala mu kvůli tomu i dopis, odpověď ale nedostala.

Volila by Filipa

Pak Švorcová přešla do útoku. Zděsil jí dopis, ve kterém Grebeníček napsal Filipovi: „Obrazně řečeno mám totiž větší problémy navazovat kontakty se současným vedením KSČM než s plejádou závojenek olovových“.

„Jak se mohl snížit k něčemu takovému. Nepochopil, že škodí straně, že škodí nakonec sám sobě,“ prohlásila Švorcová. Herečka podpořila současného předsedu Filipa. „Kdybych mohla, budu ho volit,“ oznámila.

Podle Švorcové stojí za to poděkovat Filipovi za jeho práci. Z bývalého předsedy si podle ní Filip nevezme příklad ani kdyby nebyl znovuzvolen. „Nikdy se nesníží k tomu, k čemu se snížil Grebeníček,“ míní Švorcová, která vyzvala komunisty, aby Filipovi „neházeli klacky pod nohy“.

Ransdorf: Vedení KSČM je jako Trabant

Kandidát na post předsedy, europoslanec Miloslav Ransdorf, přirovnal současné špičky KSČM k dýmajícímu dvoutaktnímu vozítku z bývalé NDR. „Naše reprezentace funguje jako Trabant, který poslouží, ale nenadchne,“ prohlásil. Za tím může podle něj být nízká kvalita konkurentů. "Měli bychom se snažit být lepší,“ řekl.

„Strana je možná i v krizi, jsme odtrženi od teorie a praxe,“ varoval Ransdorf. Připomněl, že na posledním sjezdu jako kandidát na předsedu obdržel jen 25 hlasů, zatímco při následných volbách do Evropského parlamentu získal 142,5 tisíce hlasů a stal se nejúspěšnějším kandidátem v těchto volbách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám