Hlavní obsah

Igor Němec míří do čela úřadu na ochranu soukromí

PRAHA

Pražský radní a bývalý primátor Igor Němec míří do čela Úřadu pro ochranu osobních údajů, jeho kandidaturu podpořil Senát. Předseda volební komise horní komory Josef Pavlata (ODS) v pátek oficiálně potvrdil, že ve čtvrtečním tajném hlasování získal kandidát ODS Němec dostatečnou podporu. Hlasovalo pro něj 38 ze 75 senátorů, byl tedy zvolen nejtěsnější možnou většinou.

Článek

Němce tak Senát doporučil prezidentovi ke jmenování. Lidovci navrhovali dosavadního šéfa úřadu Karla Neuwirta, kterého ve druhém kole tajných voleb podpořilo 32 senátorů. Němec byl už před volbou považován za favorita, protože klub ODS je v Senátu zdaleka nejsilnější.

"Tady má více šancí každý, koho podporuje ODS, to je zcela evidentní," řekl minulý týden místopředseda klubu KDU-ČSL Jiří Stodůlka.

Bývalý primátor dnes senátorům poděkoval a řekl, že je to pro něj čest a velký závazek. Již ve čtvrtek uvedl, že by chtěl zřídit v horní komoře podvýbor pro ochranu soukromí. "V rámci rozšíření odborného potenciálu úřadu vytvořím platformu pro spolupráci s příslušnými vysokými školami," uvedl.

Otázka ochrany osobních údajů je podle něj námětem k diskusi pro veřejnost i politiky. "Zasadím se o to, aby pro tuto diskusi úřad vytvářel odborné zázemí," dodal.

Úřad na ochranu soukromí má za úkol především bránit zneužívání osobních dat. Může kvůli tomu kontrolovat veřejné instituce i soukromé firmy, které s těmito údaji pracují. Za porušení zákona jim smí udělit pokutu až deset miliónů korun a nařídit zničení shromážděných údajů. Pavlata již dříve uvedl, že jmenování nového šéfa úřadu na pětileté funkční období lze očekávat k 1. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám