Hlavní obsah

I přes pandemii byli Češi loni šťastní, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv v roce 2020 řádila v ČR pandemie covidu-19, většina Čechů se i tak cítila šťastně a spokojeně. Koronavirová situace dopadla tíživě pouze na pětinu z nás. To je výsledek průzkumu agentury STEM, která mezi 10.-20. prosincem loňského roku mapovala psychickou pohodu Čechů. Průzkumu pro nadaci Šťastné Česko se zúčastnilo 1016 respondentů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Situace v roce 2020 by se dala shrnout do tří bodů: i v době pandemie jsme byli šťastní a spokojení. Většina z nás se dokázala adaptovat, v atmosféře strachu z neznámého převládal pocit, že u nás ještě není tak zle,“ shrnul výsledky průzkumu Ondřej Kopečný z agentury STEM v Senátu na konferenci Šťastné Česko. Agentura tento průzkum uskutečňuje každoročně od roku 2017.

Většina lidí měla pocit, že jsme si blíž a lidé jsou ochotni si pomáhat. Tenhle jev sledujeme u každé krize, ale rychle vyprchává.
analýza STEM

„Zhruba na pětinu respondentů dopadla ale situace tíživě, jejich život se zásadně změnil,“ řekl Kopečný. Podle průzkumu 68 % tázaných uvedlo, že v roce 2020 bylo spíše spokojeno. Úplně spokojených bylo 15 %, nespokojených a velmi nespokojených 17 %. Jen 12 % oslovených pak uvedlo, že bylo v době pandemie vyloženě nešťastných.

Důvěra v prezidenta, vládu i parlament se znatelně propadla

Domácí

Většina tázaných uvedla, že jejich rodinné soužití se v loňském roce, kdy většina rodin zůstala nuceně doma (školy byly většinu roku zavřené, mnoho lidí zůstávalo na home office), zlepšilo. „Téměř 9 z 10 Čechů označilo rodinné soužití za šťastné, jen 13 % uvedlo opak,“ řekl Kopečný.

Narostla obava o svobodu

Češi ale měli v lockdownu větší obavy o svobodu a demokracii. „Víc lidí kladlo důraz na zajištění osobních svobod a lidských práv, nyní jich bylo 24 %, loni 15 %. Souvisí to s tím, že život byl omezený řadou restrikcí. Začali mít pocit, že stav demokracie se zhoršil. I to souvisí s opatřeními,“ uvedl Kopečný.

36 % tázaných uvedlo, že mají důvěru jeden v druhého. „Většina lidí měla pocit, že jsme si blíž a lidé jsou ochotni si pomáhat. Tenhle jev sledujeme u každé krize, ale rychle vyprchává,“ řekl analytik STEM.

Učitelům za rok epidemie přibyla práce i stres, tvrdí analýza

Věda a školy

„Epidemie nenarušila naše štěstí, ale záleží na tom, jestli nepatříme k ohroženým skupinám. Tedy zdali nám nikdo nezemřel, nepřišli jsme o práci a neocitli jsme se v sociální izolaci. Narostly ale obavy o svobodu a demokracii,“ shrnul výsledky průzkumu Kopečný. „To, že jsme zůstali spolu, utužilo naše rodinné vztahy, a i když máme ekonomické obavy, hledíme do budoucnosti s relativním optimismem,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám