Hlavní obsah

Hyundai v Nošovicích bude, potvrdili Korejci

Jihokorejská automobilka potvrdila svou investici v moravskoslezských Nošovicích. Smlouva za miliardu eur (asi 29 miliard korun) by měla být podepsána v polovině května v Soulu. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD).

Článek

Hyundai smlouvu podepíše i přes vyšetřování šéfa automobilky Čong Mong-kua korejskou policií. Korejská prokuratura požádala o vydání zatykače - generální ředitel je totiž podezříván z úplatkářství, zpronevěry a zneužití důvěry ve správě majetku.

Korejské orgány vyšetřují také šéfa sesterské automobilky Kia Čong Ui-suna, jenž je synem bosse Hyundai. Zatím jej však neobvinila, má ale vážné podezření, že i on podnikal nekalým způsobem.

Prokurátor sdělil v úterý médiím, že Čong je stíhán kvůli obviněním ze zpronevěření 100 miliard wonů (asi 5 miliard korun), které dal do fondu na uplácení.

Prodeje korejské automobilky podle posledních údajů klesají, a to vlivem medializovaného skandálu. Hyundai prodal v dubnu celosvětově asi o 13 procent méně vozů než v březnu.

V ČR vládla kvůli skandálu nervozita

Česká republika se obávala, že Hyundai kvůli tomuto skandálu uzavře všechny své investice. Automobilka skutečně investice zmrazila. Jak se však zdá, tak jen na přechodnou dobu.

Skupina Hyundai je nyní společně se svou dceřinou automobilkou Kia Motors sedmým největším výrobcem automobilů na světě, ale do roku 2010 se chce stát pátým největším. Podle některých pozorovatelů by mu ale nynější vyšetřování mohlo ublížit natolik, že by se mu nemuselo podařit ambiciózní cíl splnit. Management tak hodlá dostát závazkům a dál expandovat.

Anketa

Bude investice Hyundai pro Českou republiku přínosem?
Ano
69,2 %
Ne
30,8 %
Celkem hlasovalo 8037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám