Hlavní obsah

Hysterické reakce lidí na on-line přenos rozbily čapí rodinu na Blanensku

Blansko

Idylický život čapí rodiny v Jedovnicích na Blanensku zničili hysteričtí lidé, kteří je sledovali na on-line kameře. Neustále záchranáře bombardovali s připomínkami, že čápi nejsou v pořádku, ač jim ve skutečnosti nic nebylo. Nakonec donutili hasiče, aby dvě mláďata z hnízda odebrali - zcela bezdůvodně.

Foto: Profimedia.cz

Lidé si stěžovali, že čápi trpí, i když byli v pořádku. Ilustrační foto

Článek

"Příčinou byla hysterie a absolutní neznalost přírodních procesů několika pozorovatelů čápů. K vyjmutí mláďat z hnízda nebyl přitom nejmenší důvod. Naštěstí jsou v pořádku a budou asi za dva týdny vypuštěna do přírody," uvedl ornitolog Josef Zelený.

Podle něj případ z Jedovnic jasně ukazuje, že webkamery, sledující dění v hnízdech, mohou přírodě nikoli pomáhat, ale spíše škodit. Chce, aby se od podobných akcí v budoucnu upustilo.

Ze života čapí rodiny se čtyřmi mláďaty se v obci stala velká atrakce, část veřejnosti měla ale pocit, že život čápů neprobíhá tak, jak si ho oni představují. Když například čáp stál na jedné noze, volali že má zlomenou druhou nohu.

Ukázalo se, že jim nic nechybí

Když mělo mládě zplihlé peří, protože pršelo, volali, že umírá. Zbytky potravy si interpretovali jako rozbitou hlavu.

Radnice proto raději kameru vypnula, tím se ale vše jen zhoršilo. Lidé ochranáře začali napadat, že čápi trpí a oni jim nechtějí pomoci.

Nakonec dorazili hasiči, aby mláďata zachránili. Dvě slétla a nebyla odchycena. Další dvě skončila v záchranné stanici. Tam se potvrdilo, že jim nic neschází. Čápata, která uprchla před hasiči, se později vrátila do hnízda. O polovinu mláďat tak nyní místo rodičů pečují ochranáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám