Hlavní obsah

Hygienici varovali před sýrem Baladur

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečným dezertním sýrem Baladur výrobce Prom-Prodej, s.r.o. Sýr, stejně jako hermelínový a pochoutkový salát výrobců Lahůdky Palma Praha a Nové lahůdky Sixta, na které ministerstvo upozornilo ve čtvrtek, obsahuje velmi nebezpečnou bakterii, která má za následek onemocnění listeriózu. Sdělil to v pátek mluvčí MZ Tomáš Cikrt.

Článek

Onemocnění se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Hlavní hygienik ČR Michael Vít nařídil důkladnou kontrolu v obou výrobnách potravin. Na šetření se budou podílet také Státní veterinární správa (SVS) a Státní zemědělská a potravinářskou inspekcí (SZPI), doplnil Cikrt.

Ve spolupráci s ministerstvem zemědělství, SVS a SZPI se rovněž uskuteční kontrola výroben, distribuce a prodeje lahůdek po celé ČR, která začne v pondělí 18. prosince. "Opatření se budou upřesňovat podle závěrů provedených inspekcí," uvedl Cikrt.

Podle jednatele Prom-Prodej Jaroslava Šobra se výrobce domnívá, že problém vznikl špatnou manipulací se sýrem v jedné prodejně ve Zlíně. Firma jej přesto stáhla z prodeje a pozastavila distribuci Baladuru, který vyrábí v Bezděkově u Klatov.

Šedesát kartonů sýrů

V den, kdy podnik údajně vyrobil infikovaný produkt, vyrobil pouze dvě palety, tedy 60 kartonů sýrů. V pondělí odveze ředitel výrobky do veterinární laboratoře do Jihlavy, neboť podnik jako výrobce mléka spadá pod kontrolu Státní veterinární správy. Informace podle ředitele ohrožuje existenci firmy se 150 lidmi. Vedení ale neví, jak se má bránit.

V listopadu byla na Moravě hlášena tři úmrtí pacientů s prokázaným výskytem bakterií Listerie monocytogenes. Ve stejném měsíci zemřel i novorozenec, u jehož matky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému, uvedl Cikrt. Vedle toho se onemocnění listeriózou vyskytlo u 17 lidí, což podle ministerstva zdravotnictví neodpovídá běžnému sezónnímu výskytu.

Zaznamenán byl rovněž případ předčasného porodu nedonošeného novorozence, u kterého byla zjištěna Listeria monocytogenes. Po nasazení adekvátní léčby se povedlo novorozence dostat mimo ohrožení života, uvedl Cikrt.

Ministerstvo mimo to informuje veřejnost o chorobě, kterou nebezpečné výrobky mohou způsobit, a doporučuje všem obyvatelům ČR, jak této nemoci předcházet. Podrobné informace jsou umístěny na stránkách ministerstva www.mzcr.cz. Výrobci nebezpečných výrobků jsou ze zákona povinni stáhnout produkty z trhu, uvedl hlavní hygienik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám