Hlavní obsah

Hydrolog: Podzemní vody? Není z čeho brát

Česko letos pokrylo výrazně méně sněhu, což prohloubí nedostatek podzemních vod. Asi nejkritičtější je situace v nižších a středních polohách, řekl Právu náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.

Náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka

Článek

Leden byl neobvykle suchý. Dokonce některé řeky, v nichž dříve bylo metr vody, nyní ukazují kameny. Kolik vody v Česku vlastně chybí?

Porovnání deficitu vody v tocích v průběhu ledna není úplně vypovídající. V lednu mohou být velmi malé průtoky z důvodu mrazů nebo výskytu výhradně sněhových srážek, kdy voda neodtéká. Nebo může jít o pokračování sucha z léta. Mnohem významnější je kombinace sucha na podzemních vodách a nedostatku sněhu. Znamená to, že zatím není k dispozici voda, která by mohla podzemí naplnit. Každopádně bychom po suchu z předchozích let v zimě potřebovali určitě srážky vyšší, než je dlouhodobý normál.

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

Jak velké jsou zásoby vody ve sněhu v porovnání s minulými lety?

Právě že malé. Výpočet celkového množství vody ve sněhu probíhá vždy v úterý. Minulý týden bylo ve sněhu 268 milionů metrů krychlových vody. Jenže ho podstatná část během víkendu roztála. Loni tu byly na začátku února 3,5 miliardy, v únoru 2018 pak 750 milionů a ještě rok předtím 2,7 miliardy metrů krychlových.

Aby byl stav normální, kolik by muselo nasněžit, napršet?

Jedno číslo po mně nechtějte, ona i ta „potřeba“ je na různých místech ČR rozdílná. Asi nejkritičtější je situace v nižších a středních polohách, kde sníh nebyl už v podstatě druhou zimu, kde bychom potřebovali, aby byly únor a březen pro doplnění zásob o dost nad normálem z hlediska srážek.

A jak jsou na tom podzemní vody? Kolik tam chybí a kde nejvíc?

Právě podzemní vody jsou indikátorem přetrvávání nepříznivého stavu z loňského roku. Situace na nich se v prosinci díky srážkám zlepšila na větší části Moravy a Slezska, ale nyní se zde opět vrací k suchu. Ale hlavně teprve teď by se vlastně měly podzemní vody začít doplňovat z tajícího sněhu a hladiny by měly stoupat. Jenže není z čeho.

Voda letos podraží skoro o čtyři procenta, odhaduje sdružení

Ekonomika

Kde je celkově sucho největší?

Už by se dalo říct, že evergreenem je sucho ve středních Čechách, v Polabí, Poohří, na jihu Moravy. Ale momentálně jde i o velké části jižních Čech či Plzeňského kraje.

Měli bychom více šetřit s vodou?

V okamžiku, kdy se nám nedostává vodních zdrojů v podobě srážek a následně vody v tocích a pod zemským povrchem, nám nezbývá nic jiného než vyjít s vodou, kterou máme. Zejména tam, kde jsou lidé závislí na individuálních studních či menších obecních zdrojích, je rozumná spotřeba prostředkem, jak oddálit případný okamžik, kdy voda dojde zcela.

Reklama

Výběr článků

Načítám