Hlavní obsah

Hřib popřel snahu o kontrolu Prahy 5

Právo, Petr Janiš

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na čtvrtečním zastupitelstvu popřel, že by se snažil poslat magistrátní kontroly na Prahu 5 kvůli odvolání zdejšího pirátského starosty Daniela Mazura (Piráti). Mazur tvrdil, že byl odvolán kvůli snaze prošetřit některé minulé zakázky smíchovské radnice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

Hřib prý, jak v médiích uvedl nový místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS), před hlasováním o Mazurovi hrozil na jednání kontrolou. Ve čtvrtek to na magistrátu za závažné označil šéf koaličního klubu Spojených sil pro Prahu a TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jan Wolf (Spojené síly pro Prahu, KDU-ČSL) dokonce Hřibovi hrozil, že koaliční klub bude o věci hlasovat s opozicí, ač to koaliční smlouva zapovídá. Pro opoziční ANO a ODS se údajná Hřibova výhrůžka v Praze 5 stala vhodným námětem pro kritiku. „Nepatří to do úst primátora. Kontrola probíhá na základě zjištěných aktů, podnětů. Taková intervence od primátora není vůbec na místě,“ řekl šéf pražské ODS Tomáš Portlík. Na nezvyklé kontroly si stěžoval místostarosta Prahy 15 Václav Bílek (ANO).

„Nemáme žádného Piráta v koalici a za poslední půlrok stoupla jak četnost, tak délka kontrol,“ řekl Bílek, podle něhož v Praze 15 nebyla ještě prověřena snad už jen recepce. Oproti tomu radnici Prahy 11, již vede pirát Jiří Dohnal, navštívila kontrola podle zastupitele Martina Sedeke (ODS) jen třikrát.

Určitě jsem nikdy z pozice primátora nemodifikoval plán kontrol, aby šel adresně na kontrolu městské části proto, že tam není Pirát
pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Další poukazovali na to, jak problematické je odůvodňovat kontrolu radnice Prahy 5 odvoláním pirátského starosty. „Vím, jak je snadné zneužívat primátorskou moc, když někdo není tak schopný, aby ji ovládl,“ přisadil si exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Hřib vysvětloval, jak vzniká plán kontrol, které magistrát posílá do různých organizací a městských částí. Dokument závazný pro určité období musí ve finále potvrdit městská rada. „Určitě jsem nikdy z pozice primátora nemodifikoval plán kontrol, aby šel adresně na kontrolu městské části proto, že tam není Pirát, a stejně tak jsem nikomu nevyhrožoval, že by měly být dělány na základě politického klíče,“ řekl po tlaku zastupitelů Hřib.

Za takové vyjádření mu poděkoval Pospíšil a zastupitelé Spojených sil pro Prahu nepodpořili otázku Hřibovy intervence na program jednání.

Reklama

Související témata:

Související články

V čele Prahy 5 bude Zajíčková

Novou starostkou Prahy 5 byla v úterý zvolena dosavadní první místostarostka Renáta Zajíčková (za ODS). Její předchůdce Daniel Mazur (Piráti) byl spolu se...

Výběr článků

Načítám