Hlavní obsah

Hřib: Musíme být genderově korektní. Příští tunel bude Václav nebo Pavel

Právo, kab

Při hledání jména pro nový silniční tunel by mělo vedení Prahy vybírat z mužských jmen, uvedl v sobotu pražský primátor Zdeněk Hřib na jednání pirátského fóra v Táboře. Za smíchu celého sálu pirátů navrhl, aby se nový tunel jmenoval Václav nebo Pavel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Prahy Zdeněk Hřib na celostátním fóru České pirátské strany

Článek

Hřib chce, aby při vybírání jména tunelu bylo vedení města genderově korektní. Odmítl návrh, aby se další tunel, navazující na Blanku, jmenoval Vlasta. „Když měl předchozí tunel dívčí jméno, tak další tunel by měl mít mužské jméno. Osobně bych tam viděl třeba tunel Václav nebo tunel Pavel,“ prohlásil Hřib za smíchu pirátů v sále.

Zvolil totiž křestní jména dvou někdejších politiků ODS, bývalého premiéra a prezidenta Václava Klause a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS), jejichž politiku piráti kritizují. Podle názoru některých se mohli v minulosti podílet na „tunelování“ státního majetku.

Název tunelového komplexu Blanka vycházel z počátečního písmena názvu městské části Bubeneč, kde se tunel nachází. Jeho stavba trvala devět let, otevřen byl v září roku 2015. Náklady vyšplhaly na 43 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám