Hlavní obsah

Hradní stráž oslavila Den ozbrojených sil přehlídkou motocyklů

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hradní stráž oslavila v úterý na třetím nádvoří Pražského hradu Den ozbrojených sil přehlídkou motocyklů. Nechyběly ani ukázky činnosti čestné jednotky, včetně jezdců na koních v legionářských uniformách.

Motocyklové manévry, choreografie s puškami i krásní koně. Tak oslavila Hradní stráž Den ozbrojených silVideo: Novinky

 
Článek

Vojáci zahájili oslavy speciálním vystoupením na motorkách BMW za hudebního doprovodu skladby Dobytí ráje od Vangelise. Do představení se zapojil i historický motocykl BMW R69S. Právě ten v 60. letech doprovázel prezidenta při oficiálních návštěvách.

Ve slavnostních uniformách nastoupili také vojáci jednotlivých strážních rot, kteří předvedli precizně sehrané cviky s puškami. Jejich vystoupení doplnila trojice jezdců v historických legionářských uniformách, kteří na koních z kladrubského hřebčína přivezli historickou standartu prezidenta republiky.

Součástí oslav byla také výstava historických i současných motocyklů, které se v průběhu let u hradní stráže vystřídaly.

„Historické stroje byly zapůjčeny ze soukromé sbírky Pavla Krotila. Výstavu doplnily i čtyři současné motorky, které stráž používá během reprezentačního doprovodu státních návštěv,” uvedl tiskový a informační důstojník Jiří Havel.

Oslavy na Pražském hradě vyvrcholily koncertem Hudby Hradní stráže a Policie České republiky na vyhlídce Jižních zahrad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám