Hlavní obsah

Manžel je nemocný, potřebuje nabrat síly, řekla Ivana Zemanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Manželka prezidenta Ivana Zemanová ve čtvrtek oznámila, že prezident je nemocný a podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. K jeho zdravotnímu stavu ani schopnosti vykonávat úřad nic více neřekla. Na tiskové konferenci ji doprovodila dcera Kateřina. Novináři nedostali možnost položit dotazy.

Briefing ke zdravotnímu stavu prezidenta republikyVideo: Novinky

 
Článek

„Ze všeho nejvíc si přeji, aby se můj manžel uzdravil,” uvedla Zemanová v krátkém prohlášení a požádala o podporu. Hovořila o „nečekaném onemocnění” a obavách, které coby manželka cítí.

Spekulace o diagnózách a prognózách vývoje zdravotního stavu hlavy státu označila za neetické. Veřejnost požádala o trpělivost.

„Není jediným prezidentem, který v době výkonu své funkce onemocněl,” uvedla s tím, že bude veřejnost informovat, jakmile bude znám další vývoj.

Vondráček byl u Zemana. Je prý schopen vykonávat úřad, Sněmovnu svolal osobně a vlastní rukou

Domácí

Informace chybí, kancelář čelí kritice

Prezident je aktuálně už pátý den hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kam byl převezen v neděli krátce po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Kancelář prezidenta republiky se doposud ke zdravotnímu stavu hlavy státu vyjadřovala jen velmi stručně, za což sklízí kritiku. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček až minulý pátek přiznal, že je Zeman nemocen dva týdny.

Hradby Hradu překonal jen v neděli Babiš. Se Zemanem nemají politici už žádný kontakt

Domácí

Po převozu Zemana do nemocnice pak uvedl, že prezidentova hospitalizace neohrožuje povolební vyjednávání a ústavní situaci. Dodal, že prezident nyní potřebuje klid na léčbu, o jejím průběhu a délce rozhodnou lékaři.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezidentova manželka Ivana Zemanová s dcerou Kateřinou vystoupila na Pražském hradě na briefingu ke zdravotnímu stavu prezidenta Miloše Zemana.

Mluvčí ÚVN Jitka Zinke uvedla v pondělí, že je Zemanův stav stabilizovaný, což později Ovčáček doplnil o sdělení, že komunikuje a zajímá se o politické dění.

Deník N pak ve středu dále uvedl, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí přiznává. S odvoláním na zdroje z jeho okolí, státní správy a lékařského prostředí napsal, že je prezident dezorientovaný, zapomíná a říká nesouvisející věci.

S prezidentem nemám žádný kontakt, řekl Babiš

Domácí

Exprezident Václav Klaus zase dříve uvedl, že má vzhledem ke svému životnímu stylu problémy s játry.

„S jeho stylem života, se skleničkou na jedné straně a cigaretkou na straně druhé, to souvisí, to ví každé malé dítě,“ řekl minulý týden Klaus pro rádio Impuls.

Kvůli nedostatku informací o Zemanově zdravotním stavu se na kancléře Vratislava Mynáře obrátil i předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Chce vědět, jaká je prognóza dalšího vývoje prezidentova zdraví. Podle některých politiků by se parlament měl zabývat tím, zda prezidenta kvůli neschopnosti zastávat úřad nezbaví pravomocí. Podle některých ústavních právníků je takový postup několik dní po začátku hospitalizace předčasný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám