Hlavní obsah

Hrad se za Zemanovy výroky o Peroutkovi omlouvat nemusí. Prozatím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hrad se prozatím nemusí omlouvat za výroky prezidenta Miloše Zemana v kauze Peroutka. Nejvyšší soud totiž podle informací Radiožurnálu vyhověl návrhu Hradu a odložil výkon rozhodnutí dvou soudů do doby, než bude vyřízeno dovolání. Hradní kancelář tak nemusí platit ani uloženou stotisícovou pokutu a nehrozí mu exekuce pro nerespektování pravomocného soudního rozhodnutí.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Hrad se nemusí do doby, než (o dovolání) rozhodne Nejvyšší soud ani omlouvat. Nejvyšší soud odložil výkon rozhodnutí, co se týká omluvy. Zdůvodňují to tak, že by tím mohla Pražskému hradu, kdyby se náhodou omluvil, vzniknout závažná újma," řekl Českému rozhlasu František Vyskočil, advokát Terezie Kaslové, vnučky Ferdinanda Peroutky.

Advokáta rychlost rozhodnutí překvapila. „Nyní nezbývá nic jiného, než čekat na výsledek dovolání,” řekl ČTK.

Nejvyšší soud prozatím nechce své rozhodnutí komentovat, protože nemá ověřeno, že s ním byly srozuměny všechny zúčastněné strany.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček sdělil, že Hrad informaci o verdiktu soudu vítá. "Další komentář ale zazní až po doručení písemného rozhodnutí Nejvyššího soudu," uvedl.

Kaslová Hrad žalovala kvůli tomu, že prezident Zeman Peroutkovi přisoudil autorství článku Hitler je gentleman a výroku „nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky".

Článek se ale dosud nenašel, a tak se za něj měl Hrad podle rozhodnutí dvou soudů omluvit. Naopak za výrok o vlcích se Zeman omlouvat nemusí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám