Hlavní obsah

Hra, v níž Ježíš znásilňuje muslimku, rozpoutala válku trestních oznámení

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Atmosféru připomínající vroucí kotel rozvášněných fotbalových fanoušků rozpoutalo sobotní uvedení hry Naše násilí a vaše násilí chorvatského režiséra Olivera Frljiče v Brně, v níž Ježíš znásilňuje muslimku a jedna z hereček si vytahuje z vaginy českou vlajku. Padla již tři trestní oznámení.

Foto: Jan Tomandl, ČTK

Zhruba 30 členů hnutí Slušní lidé (vlevo v modrých tričkách) přerušilo v Brně představení Naše násilí a vaše násilí.

Článek

Jedno podal za hnutí Slušní lidé Zdeněk Pernica na herce, Frljiče i šéfa Národního divadla Brno Martina Glasera, a to za uvedení hry šířící náboženskou nesnášenlivost a hanobící vlajku coby státní symbol. Autorkou dalšího je senátorka Eliška Wagnerová (nez.). Podle ní naopak Slušní lidé porušili zákon, protože přerušili představení a tím vlastně narušili pokojné shromáždění.

Protesty proti kontroverznímu představení v BrněVideo: Novinky

Zcela jiný názor má někdejší poslanec ČSSD a docent katedry ústavního práva brněnské Masarykovy univerzity Zdeněk Koudelka. Jeho trestní oznámení viní Glasera a brněnského primátora Petra Vokřála (ANO) z toho, že umožnili nejen hanobení vlajky, tedy státního symbolu, ale navíc porušili své povinnosti při správě cizího majetku, protože umožnili uvedení hry na Divadelním festivalu Brno, a to za peníze daňových poplatníků.

Klaus ml. hovoří o fašismu

Do toho se na sociálních sítích strhla názorová bouře. Jedna strana stojí za Glaserem a divadelníky s tím, že Frljič jen nabízí ve svých hrách netradiční pohled na Evropu a migraci. Jejich odpůrcům se nelíbí znevažování Krista, české vlajky a plýtvání penězi za celou akci.

Naše násilí a vaše násilí. Mnoho povyku kvůli jednomu představení. Uvidí to pouze dvě stě lidíVideo: Novinky

Zatímco si podle některých názorů Slušní lidé, vedení boxerem Pernicou, přihřívají politickou polívčičku, protože se chtějí účastnit podzimních komunálních voleb, největší kritice čelí Glaser. Na jeho facebookovém profilu lze najít nejednu výtku, či dokonce urážku.

Za Slušné lidi se na sociální síti postavil poslanec Václav Klaus mladší (ODS), který označil snahu trestat je za narušení představení za fašismus. „A mimochodem, kdybych napsal divadelní hru třeba já a vysmíval se tam nějakému náboženství a národu a někdo si tam vyndával evropskou vlajku ze zadku ... a přišli na premiéru demonstrovat studenti humanitní fakulty - byl by to 'oprávněný protest občanů', v žádném případě výtržnost,“ napsal.

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna pod stejným příspěvkem uvedl, že je zcela na herečce, k čemu využívá své pohlavní orgány. Doporučil ale, aby je využívala nejlépe doma.

Bez facky či jakékoli škody

„Prověřujeme veškeré informace a podklady. Je nutné počkat na jejich vyhodnocení,“ uvedl mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. I policie čelí kritice. Pořadatelé divadelního festivalu tvrdí, že proti protestujícím na scéně divadla Husa na provázku údajně zasahovala liknavě. Policisté se hájí tím, že nikdo nebyl zraněn, nevznikly škody na majetku a konflikt na známé brněnské divadelní scéně vyřešili za několik minut členové antikonfliktního týmu, kteří skupinku 26 protestujících vyprovodili z divadla. Demonstranty čeká správní řízení.

Podle názorů právníků oslovených Právem smršť trestních oznámení v kauze ještě rozhodně neskončila. Domnívají se, že policie po několika týdnech vyšetřování, desítkách výslechů a zajištění videonahrávek představení i samotného protestu vše vyhodnotí tak, že spis buď odloží, nebo předá do přestupkového řízení. Celá záležitost, při níž nepadla ani facka a nevznikla žádná hmotná škoda, bude prý pro všechny vyřešena domluvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám