Hlavní obsah

Houkačky, komparzisté a zčásti uzavřený Nuselský most. V Praze cvičili zásah proti teroristům

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, jdu

V úterý proběhlo v Česku zatím největší cvičení protiteroristického zásahu. Akce se scénářem, podle nějž skupina teroristů držela kolem tří tisíc rukojmí v pražském Kongresovém centru, se účastnil Útvar rychlého nasazení (URNA) spolu se všemi složkami záchranného systému. Proti fingovaným teroristům dohromady zasahovalo na 400 policistů. Do cvičení se zapojila také čtyřicítka zdravotníků a policejní vrtulník.

V Praze proběhlo velké protiteroristické cvičeníVideo: Novinky

 
Článek

Akce s názvem DÉMON 2018 je dosud největším protiteroristickým cvičením, které v Česku proběhlo. Kvůli simulovanému zásahu se od rána až do 13 hodin uzavřela budova Kongresového centra a kruhový objezd před ním. Pro řidiče se ve směru z centra uzavřel i Nuselský most.

První výstřely kolem půl desáté

Podle předem připraveného scénáře přerušila krátce po deváté hodině skupina ozbrojených mužů v Kongresovém centru muzikálové představení a kolem tří tisíc lidí si vzala jako rukojmí.

Teroristé, kterým se postupně povedlo obsadit celou budovu Kongresového centra, požadovali propuštění svých společníků z vězení. Zvenku budovy bylo vidět, že teroristé drží rukojmí ve všech patrech, několik ozbrojenců hlídalo také na střeše. Kolem půl desáté zazněly první výstřely.

„Následně byla připravena koncepce zákroku Útvaru rychlého nasazení, který je garantem boje proti terorismu v České republice, v kooperaci s celým integrovaným záchranným systémem," řekl Novinkám k průběhu zásahu policejní prezident Tomáš Tuhý. Součinnost by podle něj v případě skutečného útoku poskytla i armáda.

URNA teroristy zvládla zneškodnit krátce po 10. hodině. Přesně v deset hodin měli odstřelovači zneškodnit ozbrojence na střeše budovy, zatímco přímo před centrum přijely čtyři vozy zásahových jednotek, jejichž posádky si prostřílely cestu dovnitř. Z vrtulníků se mezitím snášeli další policisté na střechu budovy. Podle Tuhého zásahu nepředcházelo vyjednávání, jelikož teroristé měli pevně stanovené podmínky.

Zásahovým jednotkám se do čtyř minut povedlo osvobodit rukojmí ve všech třech patrech budovy.

Přišli i Babiš s Hamáčkem

Záchranáři následně ošetřovali přibližně šest desítek zraněných. Někteří z nich byli odvezeni do Vinohradské nemocnice, která si podobnou situaci chtěla nacvičit také.

„Nasimulovaný stav by měl odpovídat skutečnosti případného útoku,“ uvedl k celému cvičení Tuhý. Podle něj případnému útoku v Česku nic nenaznačuje, vyloučit se však nedá nic.

To, že jsme dnes sedmá nejbezpečnější země, neznamená, že by podobná situace nemohla v České republice vzniknout.
policejní prezident Tomáš Tuhý

„Situaci neustále vyhodnocujeme. To, že jsme dnes sedmá nejbezpečnější země, neznamená, že by podobná situace nemohla v České republice vzniknout,” dodal.

Zásahu přihlíželi i premiér vlády Andrej Babiš (ANO) a první místopředseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten výkon nejen policejních složek pochválil.

„Máme koncepci ochrany měkkých cílů, nicméně kromě koncepční práce je také potřeba čas od času vyzkoušet činnost jednotek v praxi. Všem, kteří se podíleli na tomto cvičení, chci poděkovat za profesionální výkon,” řekl Hamáček ještě během zásahu novinářům.

Premiér Babiš následně připomněl, že cvičení probíhá symbolicky 11. září, v den výročí teroristického útoku v USA v roce 2001.

Uvedl také, že spolu s Hamáčkem jednali i o možnosti nákupu vlastního vrtulníku pro URNU.

Reklama

Výběr článků

Načítám