Hlavní obsah

Horolezci v Krkonoších zmařili zahnízdění vzácných sokolů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha horolezců vybudovat si lezecký terén na stěně v Krkonošském národním parku (KRNAP) zmařila hnízdění jednoho z pouhých pěti párů sokolů stěhovavých, kteří se v oblasti vyskytují. Vyrušení kriticky ohrožení dravci nakonec hnízdo opustili. V pátek o tom informoval mluvčí KRNAP Radek Drahný.

Foto: Profimedia.cz

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus)

Článek

„V minulých týdnech zmařili neukáznění horolezci ve východních Krkonoších hnízdění jednoho z párů tím, že na skále, kde pár hnízdil, vyčistili stěnu a její okolí od náletových dřevin, nýtováním upravili skálu a opakovaně na ní lezli. V té době již hnízdící sokoli toto hrubé rušení nevydrželi a hnízdo opustili,” uvedl mluvčí, podle něhož bylo počínání horolezců nelegální, neboť nejde o lokalitu, v níž je možné v parku lézt.

Správa parku hodlá jednat s horolezeckým svazem o nalezení viníků, přičemž bude požadovat, aby byla lokalita uvedena, alespoň v rámci možností, do původního stavu.

Mluvčí připomněl, že v rámci parku je možné lézt pouze v několika lokalitách, konkrétně jsou to Hnědá a Hranostají skála u Strážného, Eminy kameny na Labské a Lubošské skály u Harrachova.

Reklama

Výběr článků

Načítám