Hlavní obsah

Horko přidělává práci moravským záchranářům, lidé častěji kolabují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Záchranáři na jihu Moravy mají kvůli horkému počasí o desítky výjezdů denně více. Teploty už několik dnů po sobě šplhají nad 35 stupňů, padají teplotní rekordy a ve vedrech lidé mnohem častěji kolabují. Současné počasí nesvědčí zejména starším a chronicky nemocným lidem, řekla mluvčí záchranářů Barbora Zuchová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V obvyklém počasí mají záchranáři kolem 170 výjezdů denně, nyní počet výjezdů mnohdy překonává 260. "Velkou část tvoří kolapsy, za které si lidé mohou sami. Nedodržují pitný režim a režimová opatření, jsou to často chroničtí pacienti a starší lidé. Pokud v tomto vedru neberou léky, mají potíže," řekla Zuchová.

Kolapsy se podle ní ale nevyhýbají ani dětem a mladším lidem, kteří přeceňují své síly, málo pijí a v největším horku sportují. Podle lékařů je v současném počasí nejdůležitější dodržovat pitný režim, dospělí by měli vypít alespoň tři litry tekutin denně.

"Alkohol se nedoporučuje vůbec, protože na dehydrovaný organismus rychleji působí a může být velmi nebezpečný," podotkla Zuchová. V největším vedru kolem poledního by lidé neměli příliš chodit ven a měli by se vyhnout přílišné fyzické aktivitě.

Vlna veder trvá už týden

Vlna veder sužuje jih Moravy už více než týden. Ve čtvrtek padly teplotní rekordy na osmi místech v kraji, v pátek na devíti. Nejtepleji bývá ve Strážnici na Hodonínsku, kde naměřili 35,7 stupně Celsia. Rekordy padly i v Troubsku, Nemochovicích nebo v Dyjákovicích.

V noci teplota klesá k 21 až 17 stupňům. Přes den nejsou výjimkou 35stupňové teploty. Velké ochlazení se podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu nedá v příštích třech dnech předpokládat, mělo by být kolem 33 stupňů a ve večerních hodinách by se mohly objevit bouřky z horka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám