Hlavní obsah

Horáček začal sbírat podpisy pro prezidentskou volbu. Favoritem nejsem, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Textař a podnikatel Michal Horáček v neděli zahájil podpisovou kampaň pod nominační petici pro prezidentskou volbu. Lidé mohou podepsat archy na čtyřech stovkách míst po celé zemi, sbírat budou i dobrovolníci mezi svými příbuznými a známými.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kandidát na funkci prezidenta Michal Horáček zahájil 16. dubna na náplavce na pražském Rašínově nábřeží sběr podpisů pod petiční archy na prezidentské volby. Na snímku vpravo je Horáčkova manželka Michaela.

Článek

Druhá přímá volba prezidenta se uskuteční začátkem příštího roku. Horáček, který se účastnil sběru podpisů v petičním stánku na náplavce Rašínova nábřeží v Praze, se za favorita nepokládá.

„Favoritem je současný prezident Miloš Zeman už z toho důvodu, že zkrátka je prezidentem, takže když někam přijede, lidé se na něho přijdou přinejmenším podívat,” řekl Horáček.

Volba prezidenta 2018

Ač, jak připustil, ovládá herní prostředí, je pro něho nemožné stanovit sám na sebe kurz. Podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas by Zemana nyní volilo 37 procent lidí, Horáčka 20 procent a bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše 17 procent. [celá zpráva]

Padesát tisíc podpisu do několika týdnů

Lidé mohou Horáčkovu kandidaturu podpořit podpisem ve více než 420 kamenných místech, jež mu nabídli provozovatelé při jeho dosavadní kampani. „Lidé mi nabídli třeba lékárny, restaurace nebo kluby. Kromě toho máme asi 3000 dobrovolníků, kteří archy vezmou a navštíví své příbuzné, kamarády a podobně,” uvedl Horáček. Věří, že potřebných 50 000 podpisů se mu podaří shromáždit do několika týdnů.

„Mám rád symboliku, první tiskovou konferenci jsem svolal do čističky odpadních vod, takže i ten dnešní den má určitou symboliku,” odpověděl Horáček na dotaz, zda má nějaký význam, že podpisovou kampaň zahajuje na zmrtvýchvstání.

Z možných kandidátů do volby hlavy státu už sbírá podpisy lékař a aktivista Marek Hilšer. Další kandidáti termín teprve oznámí. Zeman, jenž chce funkci v druhé přímé volbě obhájit, ustaví volební tým patrně do dvou týdnů. Drahoš už získal pro petiční akci dvě stovky dobrovolníků.

Parlamentní nominaci nechce žádný kandidát

Uchazeči pro prezidentské volební klání musí nasbírat alespoň 50 000 podpisů. Kromě občanské kandidatury může adepty do volby navrhnout skupina nejméně 20 poslanců nebo nejméně deseti senátorů. O parlamentní nominaci se ale nikdo z lidí, kteří už kandidaturu ohlásili, neuchází.

První kolo prezidentských voleb by se mělo podle lhůt stanovených ústavou a zákonem konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Termín vyhlásí předseda Senátu.

Kandidaturu ohlásili také někdejší poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, podnikatel Igor Sládek a výtvarník Emil Adamec. Zájem projevili bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl nebo aktivistka Jana Yngland Hrušková.

Reklama

Související témata:

Související články

Stropnický je bez Babišova hlasu

Ministr obrany Martin Stropnický si nemůže být jistý podporou svého stranického šéfa Andreje Babiše pro svou případnou prezidentskou kandidaturu. Jak Babiš...

Referendum o prezidentovi ČSSD odkládá

Ačkoliv předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka donedávna tvrdil, že vnitrostranické referendum o kandidátovi na prezidenta chce uspořádat v první polovině...

Výběr článků

Načítám