Hlavní obsah

Homosexuálové vědí, že je ještě čeká tuhý boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I když Sněmovna v pátek hlasovala pro přijetí zákona o registrovaném partnerství, homosexuálové se chystají na další legislativní bitvu v Senátu."Ještě není vyhráno, uvidíme, jak rozhodne Senát," sdělil Novinkám mluvčí Gay a lesbické ligy Martin Strachoň. Homosexuálové rovněž netají obavy z případného rozhodnutí prezidenta Václava Klause.

Článek

Zákon prošel Sněmovnou v pátek poměrně lehce. [celá zpráva] Zákonodárci přitom měli podobné téma na stole už popáté, poprvé o zákonu rozhodovali v roce 1998.

"Ještě je před námi dlouhá cesta," řekl ve Sněmovně Slavomír Goga z Gay a lesbické ligy. Rozhodnutí poslanců pokládá za korunovaci dlouholetého úsilí, ale varuje před předčasnými oslavami.

"Se Senátem zatím nemáme zkušenosti, ale víme, že většinu má v horní parlamentní komoře ODS," řekl Strachoň. Občanští demokraté v pátek většinou zákon o registrovaném partnerství nepodpořili, byť i v jejich řadách jsou přívrženci zákonem upraveného soužití osob stejného pohlaví. Poslanecký návrh podávaly za ODS poslankyně Lucie Talmanová a Kateřina Dostálová. [celá zpráva]

"Věřím, že v Senátu nebude hrát velkou roli stranická legitimace," vyjádřil tužbu gayů a lesbiček Strachoň. Podle něj je dalším oříškem pro schválení registrovaného partnerství i postoj prezidenta Klause. "Pan prezident se zatím k naší věci nestaví přílíš vlídně," řekl mluvčí.

Strachoň podotkl, že gayové a lesbičky nepokládají zákon, který Sněmovna podpořila, za ideální. Podle něj by měli zákonodárci upravit i společné jmění pro homosexuály, které nyní neexistuje. "Materiální motiv pro uzavření partnerství tak není tak velký jako u manželství žen a mužů," řekl Strachoň.

Odpůrci zákona spoléhají na Senát a prezidenta

Pokud Senát či Klaus předlohu vetuje, musí pro ni zvednout ruku nejméně 101 poslanců. V pátek přitom hlasovalo pro registrované partnerství 86 zákonodárců, 54 bylo proti, zbytek nehlasoval.

Dlouholetý odpůrce registrovaného partnerství Jiří Karas z KDU-ČSL označil rozhodnutí sněmovny za "totální ztrátu rozumu". "Nad úsudkem člověka, který může pro takový návrh zákona hlasovat, je třeba se zamyslet," řekl. Spoléhá na Senát, že předlohu vrátí. "Není všem dnům konec," dodal.

"Při veškeré úctě a toleranci k homosexuálním vztahům se domnívám, že zákon o rodině je privilegium, které se uděluje párům za reprodukci a výchovu nové generace. V tomto případě není pro privilegia důvod," míní předseda lidovců Miroslav Kalousek.

Známí homosexuálové jsou v euforii

Osobnosti showbyznysu, kteří se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, přijali zprávu o rozhodnutí Sněmovny s neskrývaným nadšením. "Vítáme to právě proto, že naším cílem není jít v nějakých šatech k oltáři, ale mít ošetřené především materiální věci," uvedlm manažer a producent Janis Sidovský.

Zákon upravuje například možnost po partnerovi dědit nebo právo dozvědět se informace o jeho zdravotním stavu. "V tomhle to přesně splňuje to, co chceme," řekl Sidovský.

Vítěz reality show Primy VyVolení Vladko Dobrovodský je nyní nejviditelnější tváří českých homosexuálů. "V této chvíli můžu říct jen jedno, že jsem neskutečně šťastný, že to vyšlo," řekl Dobrovodský po rozhodnutí poslanců.

Vzhledem k velkému množství příspěvků, které porušují pravidla, jsme se rozhodli diskusi zablokovat. Slušným čtenářům se omlouváme.

Anketa

Schválí Senát zákon o registrovaném partnerství?
ano
69,7 %
ne
30,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1625 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám