Hlavní obsah

Homosexuálové mají opět smůlu, vláda jejich zákon odložila

PRAHA

Jen několik minut se ve středu na výsledek jednání vlády těšili lesbičky a gayové, kteří přišli popřát ministrům a ministryním před Úřad vlády hezký den. Ministr spravedlnosti Karel Čermák hned ráno stáhl kontroverzní novelu z jednání kabinetu.

Článek

Chce totiž vyčkat, až se schůze vlády zúčastní spoluautor zákona, ministr vnitra Stanislav Gross, i premiér Vladimír Špidla, kteří jsou na služebních cestách v zahraničí.

Homosexuálové a lesby doufají, že důvod je "pouze technický" a norma se dostane vládě na stůl hned příští týden. "Jak jsem se před chvilkou rozplýval nadšením nad tím, že zákon je konečně ve vládě, tak nyní doufám, že to, že byl z jednání vlády stažen, je pouze technická záležitost," uvedl aktivista z Gay a lesbické ligy Petr Žaloudek.

Přiznal, že se na dnešní den těšil. Souhlas vlády či odmítnutí by totiž aktivistům dalo jasnou odpověď na to, zda "mají vyjít do ulic nebo do kuloárů parlamentu", dodal Žaloudek.

Aktivisté dnes předali ministrům a ministryním své prohlášení a také malá modrá srdíčka. Svou podporu jim okamžitě přislíbili ministryně zdravotnictví Marie Součková a ministryně školství Petra Buzková. "Je to jednoznačná moje podpora. Mám spoustu kamarádů gayů, tak proč bych je nepodpořil," řekl i ministr kultury Pavel Dostál.

Lidovci jsou tradičně proti

Ruku pro návrh zákona o soužití osob stejného pohlaví odmítl zvednout lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek. "Naše stanovisko zůstává v tomto neměnné. Je nám všem jasné, že je to jenom první krok v pokusech o adopci dětí, že toto je cesta, která nesměřuje k plnění tradičního pojetí rodiny," řekl Ambrozek novinářům.

Lidovci podle něj nechtějí zákon vázat na soužití osob stejného pohlaví, měl by se týkat soužití osob ve společné domácnosti, tedy i "nesezdaných párů či babičky s vnučkou", upřesnil ministr.

K přijetí zákona o registrovaném partnerství vládu vyzvala také Liga lidských práv. "Liga považuje současnou právní úpravu za diskriminační vůči sexuálním menšinám a podporuje změnu," stojí v prohlášení ligy.

Poslanci od roku 1997 zamítli návrh zákona o registrovaném partnerství již třikrát. Podobné normy ale platí v Belgii, Dánsku, Finsku, Nizozemsku, Německu, Norsku, Portugalsku, Švédsku, Švýcarsku, ve Francii a na Islandu. Osoby stejného pohlaví mohou své svazky - i když bez větších právních důsledků - zaregistrovat i v šesti španělských kantonech a v Londýně. V Maďarsku mohou uzavřít vztah podobný českému "druh-družka", rovněž bez větších právních dopadů. Příliš ho proto nevyužívají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám