Hlavní obsah

Hojdar varoval, že reformu nemusí podpořit

Novinky, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vládní většina 101 hlasu v úterý padla. Z klubu ČSSD vystoupil předseda hospodářského výboru Sněmovny poslanec Josef Hojdar. Premiér Špidla sice uvedl, že Hojdar bude hlasovat pro reformu, sám poslanec ale vpodvečer jeho přesvědčení zchladil. Prohlásil, že v tuto chvíli ani reforma ani návrh rozpočtu neodpovídají principům sociální demokracie.

Foto: Petr Hejna

2 Generations na festivalu Mezi mosty

Článek

Řady vládních poslanců opustil před projednáváním klíčové vládní reformy veřejných financí. Premiér Vladimír Špidla nicméně řekl, že Hojdar slíbil hlasovat pro reformu. "Pan poslanec Hojdar sdělil předsedovi poslaneckého klubu ČSSD (Petru Iblovi), že vystupuje z poslaneckého klubu a současně sdělil, že bude podporovat zákony směřující k reformě," uvedl Špidla.

"Ne, to vládu neohrožuje, protože tak, jak jsme spolu o tom hovořili, bude (Hojdar) podporovat vládní návrhy," řekl Špidla. Předpokládá, že Hojdar bude dál ve Sněmovně působit "jako asi nezařazený" poslanec, tedy zákonodárce, který není členem žádné ze stranických frakcí. Klub ČSSD měl dosud 70 členů, po Hojdarově odchodu zůstane i s 69 členy nejsilnější parlamentní stranou.

:. ANKETA
Odhlasují podle vás poslanci vládní návrh reformy veřejných financí? Hlasujte v anketě na konci článku.

Sám Hojdar však v podvečer varoval, že nepodpoří vládní návrh reformy veřejných financí a státní rozpočet na příští rok. Na dotaz novinářů, zda s jeho hlasem může vládní koalice do budoucna počítat při schvalování různých zákonů, odvětil: "Pokud to bude odpovídat tomu, co sociální demokracie deklaruje ve svých písemných materiálech a slibech, které dala občanům, tak určitě."

ČSSD chce Hojdara přesvědčit 

Premiér dosud nehovořil s Hojdarem tak podrobně, aby přesně věděl, jaké důvody ho k tomuto kroku vedly. S odvoláním na šéfa sociálnědemokratických poslanců Petra Ibla Špidla hovořil o tom, že má Hojdar "obecné výhrady"; "nesouhlasí s některými obecně politickými věcmi, aniž to specifikoval".

Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl nepovažuje rozhodnutí Josefa Hojdara za definitivní. Ibl to řekl novinářům s tím, že se vedení strany i klubu snaží Hojdara zatím neúspěšně přesvědčit, aby z frakce neodcházel. "To stanovisko je zatím neměnné, nicméně ty rozhovory budou pokračovat, není to úplně definitivní. Alespoň my tomu tak věříme, že to není definitivní," uvedl Ibl.

Hojdar mu odchod oznámil písemně i s důvody. "Některé postupy se mu nelíbí," uvedl Ibl, konkrétnější ale nechtěl být.

Podpoří reformu celá ČSSD i koalice?

Připustil jen, že je to Hojdarova reakce na některé části připravované reformy veřejných financí. "Myslím si, že tento krok poslance za Ústecký kraj znovu otevře diskusi o reformě veřejných financí," zdůraznil šéf ústecké ČSSD Jaroslav Foldyna. Úmyslem Hojdara není podle něj poškodit ČSSD ani vyvolat vládní krizi. Potvrdil to i Ibl, podle něhož to Hojdar uvedl i ve svém rozlučkovém dopise. Otázku, zda Hojdar své rozhodnutí odejít z parlamentní frakce předem avizoval, nechal Ibl bez jednoznačné odpovědi. Odmítl ale, že by Hojdar chtěl přejít do jiného klubu.

Hojdarův odchod z klubu do jisté míry připomíná případ někdejšího předsedy rozpočtového výboru Jozefa Wagnera a Tomáše Teplíka. Oba byli z dříve opoziční ČSSD vyloučeni poté, co podpořili pravicovou vládní koalici při schvalování státního rozpočtu na rok 1998. Wagner v politice skončil, mladší Teplík přestoupil do ODS, kterou ve sněmovně nadále zastupuje.

O tom, že se ještě definitivně nerozhodli, zda podpoří vládní reformu, hovořili někteří poslanci ČSSD jako například Vladimír Laštůvka nebo Karel Šplíchal. Jasná není ani pozice exministra a poslance soc. dem. Miloše Kužvarta. Připomínky těchto poslanců se netýkají výše deficitu, ale rozložení škrtů na jednotlivé resorty.

Minulý týden prohlásila bývalá šéfka US-DEU Hana Marvanová, že pokud by schodek rozpočtu pro rok 2004 dosahoval 118 miliard korun, tak ho nepodpoří. Marvanová podle svých slov má také problém, jak se zachová při projednávání novely zákona o dani z přidané hodnoty, kterou Sněmovně vetoval prezident Václav Klaus. Předloha, která je součástí reformy veřejných financí, předpokládá od příštího roku zdražení například telefonování, internetu či právního poradenství z 5 na 22 procent.

:. Kdo je Josef Hojdar
Josef Hojdar je členem České strany sociálně demokratické (ČSSD), v letech 1994 - 1996 byl místostarostou Mostu. Poslancem je od roku 1996, znovu byl do Sněmovny zvolen v letech 1998 a 2002. Nejdříve byl členem rozpočtového výboru Sněmovny, poté členem, místopředsedou a následně předsedou hospodářského výboru.

Anketa

Odhlasují podle vás poslanci vládní návrh reformy veřejných financí?
ano
26,4 %
ne
73,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 550 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám