Hlavní obsah

Hojdar pro vládu ruku nezvedne

Právo, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O případném hlasování o důvěře vládě ve Sněmovně by se mělo uvažovat až poté, co ČSSD vyřeší svou krizi na sobotním ÚVV, shodli se v pondělí pro Právo někteří poslanci soc. dem. Mezitím se už objevil první člen klubu ČSSD, který potvrdil, že by pro vládu nehlasoval - Josef Hojdar.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Deklarace nazvaná Plzeňský kraj a Horní Falc – společně ve středu Evropy navazuje na předchozí mnohaletou spolupráci obou sousedních regionů.

Článek

"Nepřichází v úvahu, že bych hlasoval pro důvěru vládě. V optimálním případě se zdržím hlasování," uvedl včera pro ČTK předseda hospodářského výboru Sněmovny Hojdar.

Koalice s US-DEU se podle něj podepsala na volebním výsledku soc. dem. Hojdar prý věřil, že si ČSSD uhlídá své pozice ve vládě. "To se nestalo a já nemohu dávat důvěru Unii svobody a KDU-ČSL," zdůraznil.

Vláda by při hlasování o důvěře potřebovala nadpoloviční většinu přítomných. Hojdarova účast by tuto laťku zvýšila a jeho abstence či hlas proti by vládu významně oslabily. Opozice má celkem 98 mandátů. Z koaličního tábora v počtu 101 poslanců jsou již nejisté dva hlasy bývalých unionistů.

Laštůvka váhá

Jiný ze Špidlových soc. dem. kritiků, šéf zahraničního výboru Sněmovny Vladimír Laštůvka, včera ještě nebyl rozhodnut, jak by hlasoval. Podle jeho slov Právu by ve Špidlově koncepci, s níž chce oslovit v sobotu ÚVV soc. dem., neměla chybět "analýza debaklu a elementární sebereflexe, protože mám neodbytný pocit, že ochota k reflexi reality není nebo je nedostatečná".

Odmítl říci, jaké závěry pro budoucí politiku soc. dem. či jaké vládní uspořádání by podpořil, potvrdil však, že je dlouhodobě proti přítomnosti US-DEU ve vládě. "Nikdy jsem tuto konstrukci nepovažoval za příliš šťastnou ani perspektivní," řekl Laštůvka.

Na dotaz, zda by dokázal vyslovit důvěru této koaliční vládě, však dodal: "Dovedu si to představit velmi obtížně, na druhou stranu já nikdy neříkám nikdy."

Laštůvka Právu řekl, že na dnešním jednání poslanců soc. dem. navrhne usnesení klubu, kterým by vyzval premiéra, aby nežádal Sněmovnu o vyslovení důvěry vládě. "Není vhodné vnášet vnitrostranické problémy do Sněmovny. Je potřebnější a možná i čestnější, abychom provedli analýzu příčin volebního debaklu a vyvodili z toho závěry do budoucnosti," řekl Laštůvka.

Ten se v sobotu zúčastnil posezení stoupenců Miloše Zemana s expremiérem v Praze.

"Určitě na klubu zazní hlasy, aby jednání o důvěře vládě bylo až příští týden, pokud ho premiér bude chtít vyvolat, a aby bylo vyvoláno právě na základě jednání ÚVV. Je docela možné, že i já budu jedním z těch, kdo ten návrh podá," sdělil Právu Hojdar.

"Nebylo by to normální"

Hojdar podle svých slov nerozumí tomu, proč Špidla v sobotu vůbec mluvil o čtvrtečním hlasování o důvěře vlády, když takový návrh nezískal v předsednictvu ČSSD většinu. "Jeho výroky jsou protichůdné, nedávají smysl. Nemá logiku, abychom ve čtvrtek hlasovali o důvěře vládě a v sobotu hlasovali o důvěře předsedovi soc. dem. A pokud by v sobotu důvěru nedostal a ve čtvrtek ano, v pondělí by oznámil demisi. To není normální," dodal Hojdar.

Další z poslanců ČSSD, kteří se zúčastnili sobotního setkání se Zemanem, Jan Kavan, řekl Právu, že premiérův záměr požádat o důvěru vládě nepovažuje za šťastný. "Jde o vnitrostranickou záležitost ČSSD. Tento názor sdělím na klubu a myslím si, že rozhodující slovo by měl mít sobotní ÚVV."

Nováková doufá v dohodu o podpoře

Kavan by si dovedl představit, že kdyby Špidla přesto požádal Sněmovnu o důvěru vládě ještě před ÚVV, hlasovali by poslanci ČSSD pro důvěru, ale v sobotu by zaujali kritické stanovisko k debaklu ČSSD v evropských volbách. Podle Kavana by byl takový průběh událostí zbytečný a dalo by se tomu předejít.

Místopředsedkyně klubu ČSSD Eva Nováková naopak doufá, že se poslanci dohodnou na podpoře vládě. "Záleží na tom, kolik lidí přijde. Musím sebekriticky přiznat, že jich není vždy 70," připustila pro Právo Nováková. Očekává, že nespokojenci na jednání klubu vystoupí a řeknou, jak se k věci stavějí. "Stav rozhodně znát budeme," poznamenala.

Reklama

Výběr článků

Načítám